Els actes de commemoració de l'Any Galdós 2020 van començar ahir amb el repartiment, per part de la Conselleria de Cultura i Turisme de la Comunitat de Madrid i de l'Institut Cervantes, de 2.000 facsímils d' El 19 de Marzo y el 2 de Mayo a la capital. Es tracta d'una edició especial del tercer dels Episodios Nacionales, el que millor representa l'esperit madrileny i que es va distribuir ahir, just el dia en què es complien cent anys de la mort l'autor canari.

La consellera Marta Rivera de la Cruz va incidir en el fet que «la millor manera d'homenatjar i conèixer un autor és a través de la seva obra».

La Comunitat de Madrid, a més d'aquesta iniciativa, té projectades diferents accions que es desenvoluparan al llarg de tot aquest any 2020 en homenatge a Benito Pérez Galdós.

Així, amb Juan Carlos Pérez de la Fuente al capdavant d'aquest ambiciós projecte, es desenvoluparan en els pròxims mesos diferents iniciatives culturals: teatre, exposicions, representacions i activitats en biblioteques, entre altres. La Comunitat de Madrid té així prevista una interessant agenda galdosiana per a tots els públics. L'objectiu, segons la consellera autonòmica, és «reivindicar la figura d'un clàssic la literatura com Galdós i donar-lo a conèixer a les generacions més joves».

Relació amb Girona

No és casual que sigui Madrid l'epicentre de l'Any Galdós, ja que, tot i ser canari -també a Canàries es van celebrar ahir actes commemoratius-, l'escriptor es va fer seva la capital espanyola, fins al punt que en aquesta se sent sovint la frase «Galdós és Madrid».

Però també és una mica Girona, ciutat a la qual va dedicar el setè dels seus Episodios Nacionales, on narra el tercer setge de Girona, durant la Guerra de la Independència espanyola.