La figuerenca Angelica Liddell ha estrenat aquest gener el muntatge Una costilla sobre la mesa: padre al teatre La Colline de París. Es tracta d'un homenatge a la mort del seu pare i també és la segona part d'un espectacle que va presentar el passat novembre al Teatre Municipal de Girona, dins de la programació del Festival Temporada Alta i acompanyada pel músic i cantaor Niño de Elche. En aquella ocasió, a Girona es va poder veure l'homenatge que va fer la dramaturga a la seva mare, que va morir el 2018. Tres mesos després, moria el seu pare, a qui ha dedicat aquest muntatge. En aquesta ocasió, Liddell presenta un viatge cap al misteri i reflexiona sobre què és l'ànima.

Una costilla sobre la mesa: padre encarrila un camí místic, per plantejar a l'espectador què és l'ànima i com es pot separar allò real d'allò espiritual. Liddell també juga amb la imatge de Déu i el seu paper en la mort, de l'angoixa que genera la pèrdua d'una persona propera i també de la necessitat de sentir-se estimat per algú.

En aquesta ocasió, la dramaturga ha agafat de punt de partida l'assaig de Gilles Deleuze Presentació de Sacher-Masoch: allò fred i allò cruel. En aquesta obra, Deleuze es planteja què és el masoquisme amb un ampli ventall de referències filosòfiques. Liddell va estrenar l'homenatge a la mort del seu pare el passat divendres 10 de gener al teatre La Colline de París, on es podrà veure fins al 7 de febrer. De tota manera, a partir d'aquest divendres, les representacions s'aniran alternant amb les funcions de l'espectacle Madre.

Aquesta no és la primera vegada que la figuerenca presenta espectacle a la capital francesa. El 2013 la dramaturga, actriu i directora ja va representa a París amb gran èxit al Teatre d'Europa de l'Odèon la seva peça Tot el cel sobre la terra (La síndrome de Wendy). L'artista, Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2012 a Espanya, proposava llavors un còctel dramàtic amb elements tan dispars com el seu amor per la Xina, l'efecte nefast de la dictadura en l'esdevenir del país, l'atemptat ultradretà de 2011 a Utøya (Noruega), la seva por a envellir i el conte de Peter Pan.

Després de passar per París, Liddell portarà la representació de Padre en una gira per diversos teatres europeus i, entre l'1 i el 3 de maig, farà parada al Teatro del Canal de Madrid.