El dramaturg gironí Jordi Prat i Coll dirigirà diumenge la gala dels XII Premis Gaudí de cinema, amb un fort component musical, i en la qual es reconeixeran les millors pel·lícules catalanes de l'any 2019, en 21 categories diferents. La cerimònia, amb producció de la companyia Dagoll Dagom i que es podrà veure en directe per TV3, serà presentada per l'actriu Anna Moliner, que protagonitzarà diversos números musicals, en un acte que vol fer-se seu el lema «M'agrada més el cinema que la realitat», de la cançó de Marie Belle.

L'escriptor Marc Artigau, amb Prat i Coll, s'encarregarà del guió, mentre que David Pintó Codinasaltas farà l'adaptació de les lletres.

El director de la gala ha avançat que serà «molt musical, amb ironia, emotiva, amb convidats dels quals ens guardem el secret i amb una mirada que pretén fer protagonista la professió de cinema». Està previst que hi hagi actuacions en directe d'Albert Pla, Àngels Gonyalons, Nèvoa i Xavier Sabata.

D'altra banda, els encarregats de lliurar les estatuetes seran Agustí Villaronga, Àlex Brendemülh, Bruna Cusí, Carme Elias, David Solans, David Verdaguer, Elena Martin, Gerard Quintana, Jan Cornet, Judit Mascó, el Mag Lari, Maria Molins, Mireia Oriol, Nora Navas o Pablo Derqui, entre d'altres.

Després del parlament de la presidenta de l'Acadèmia, Isona Passola, el cineasta lleidatà Francesc Betriu, director de pel·lícules com La plaça de Diamant, rebrà de mans de Lluís Homar el premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2020.

Una de les novetats d'aquest any és que els premis compten amb unes nominacions paritàries, una quarentena d'homes i una quarantena de dones, encara que elles, per primera vegada, són majoria a les nominacions a Millor Direcció (Belén Funes, Lucía Alemany, Neus Ballús i Carlos Marques-Marcet).

El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, assistirà a la gala en el que serà el seu primer acte a Catalunya. No és la primera vegada que un ministre serà entre el públic en els guardons, ja que l'any passat José Guirao també hi va ser. La cerimònia dels Gaudí tindrà una nombrosa representació institucional. Ja han confirmat assistència el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès o la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.