El Museu d'Història de Girona inaugurarà aquest dissabte, dia 18 de gener, a les 12 del migdia, l'exposició Arqueologia a l'exili. El Museu d'Arqueologia de Catalunya i la Guerra Civil espanyola (1936-1939), una mostra que vol explicar aquest episodi encara poc conegut de la història cultural i patrimonial a Catalunya, segons ha informat l'Ajuntament de Girona en un comunicat.

L'exposició recorda com l'any 1939, en els darrers dies de la Guerra Civil espanyola, bona part de les col·leccions del Museu d'Arqueologia de Catalunya van ser traslladades a Suïssa. Amb tot, aquesta mostra treu a la llum un episodi poc conegut de la història i reivindica el paper de totes les persones que es van implicar en la protecció del patrimoni cultural català per garantir-ne la transmissió a la posteritat.

Estructurada en sis àmbits diferenciats, que permeten copsar la trajectòria d'un dels museus de més històrics de Catalunya, l'exposició explica d'una forma divulgativa l'odissea del patrimoni arqueològic i artístic de Catalunya en els temps de la guerra civil i en l'època de la postguerra. Els àmbits que es podran veure a la mostra són els següents: «El Museu d'Arqueologia de Catalunya, un projecte de la Generalitat republicana», «El museu modern», «Salvar el patrimoni», «El museu sota les bombes», «El camí de l'exili» i «El nou ordre franquista i el retorn del patrimoni».

Presidida per una rèplica de l'escultura de l'Esculapi d'Empúries, l'exposició compta amb 83 peces entre objectes arqueològics i documents, cedits pel mateix MAC, entre els quals destaquen una àmfora grega d'estil geomètric procedent d'Atenes, una herma romana de marbre procedent de la col·lecció Raixa de Mallorca, tres antefixes de terra cuita procedents d'Empúries, o una mostra del tresor de Torredonjimeno (Jaén), a més de dos cartells editats durant la guerra per conscienciar sobre la necessitat de protegir el patrimoni cedits pel Pavelló de la República.

L'exposició, que es podrà veure al Museu d'Història de Girona fins al pròxim 24 de maig, està cedida pels seus gestors i promotors: la Generalitat de Catalunya a través del Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Memorial Democràtic, que l'han creat «amb l'objectiu de beneficiar del coneixement de l'arqueologia, la història i el patrimoni a tots els públics».

Aquesta exposició anirà acompanyada d'activitats paral·leles per a tots els públics: visites guiades i xerrades amb la comissària M. Àngels Casanovas, rutes de l'exili i un cicle de conferències a càrrec de persones expertes en la matèria, com l'historiador Joaquim Nadal, el catedràtic de prehistòria Francesc Gracia Alonso o l'arqueòleg Isber Sabrine.

La inauguració comptarà amb la participació de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Cultura, Dinamització del Territori i Joventut, Carles Ribas.