El festival Pepe Sales de Girona arrenca dissabte amb l'objectiu de difondre la veu rebel de la poesia persa, l'escriptora i cineasta Forugh Farrojzad, i denunciar la situació de la dona a l'Iran. Des del dia 25 de gener i fins al 5 de febrer, la tretzena edició del festival d'art independent que organitza l'associació La Penyora Cultura s'acostarà des de disciplines com la música, la dansa o el cinema a una dona que, a més de trencar amb la poesia tradicional, es va convertir en una icona feminista a l'Iran en haver-se rebel·lat contra les normes religioses i morals del país en temps del xa Reza Pahalavi.

Noms com Albert Serra, Marcel Tomàs, Roser Oliveras o Josep Perpinyà participaran en les activitats previstes per abordar la figura d'una «militant d'ella mateixa» i «que va obrir camí», recordaven ahir Consol Ribas i Lluís Llamas, propietaris del restaurant La Penyora de Girona i impulsors d'un festival que vol ser també «la veu de les dones iranianes».

El festival comença dissabte al centre cultural La Mercè amb la inauguració de l'exposició col·lectiva La Poma, que es podrà veure fins al 5 de febrer i que està inspirada en el poema El jardí, de Farrojzad, amb aquesta fruita com a element de transgressió. El vernissatge també inclourà la dansa aèria de la companyia Estampades i la performance Party-festa anys 60 a l'Iran.

Una altra de les cites destacades del festival serà el dimarts 28 de gener, també a la Mercè, amb les actuacions en directe de més de cinquanta artistes que han portat al seu terreny l'obra i la vida de la poetessa, que va morir en un accident de trànsit a 32 anys. Presentada per Montse Lorenz i la iraniana Katy Evoghli, resident des de fa dècades a Girona, la vetllada inclou teatre, poesia, dansa, música o màgia gràcies a la participació d'El cigarrito de después, Daura Mangara i Mayesti Lady, Fèlix Brunet o Ovidi Llorente, entre molts altres artistes.

Com sempre, el cinema també tindrà un paper destacat, amb la projecció del documental Forugh Farrokjzad de Toni Cors i el film Persèpolis (cinema Truffaut, 26 de gener) i la presentació dels curtmetratges que disset realitzadors han realitzat entorn de la figura de l'escriptora (29 de gener).

La traductora i divulgadora cultural Ryma Sheermohammadi destacava aquest dilluns, durant la presentació del festival, l'oportunitat d'acostar-se al llegat d'una figura «incòmoda» des de la «reflexió entorn d'uns valors universals».

En aquest sentit, el Pepe Sales inclourà també un debat obert entorn de la situació de la dona a l'Iran, en què participaran, entre d'altres, Sheermohammadi, el jurista Hernán Hormazábal, l'escriptora Maria Mercè Roca o la investigadora sobre l'Orient Mitjà Natàlia Ribas; així com una conferència de l'historiador Amín Egea, especialitzat en la religió baha'i.