La màgia de Salvador Dalí va desembarcar ahir al cor de Moscou amb una exposició que exhibeix més de 180 obres del mestre del surrealisme i que es perfila com el gran esdeveniment cultural de l'any a la capital russa.

Durant gairebé dos mesos, fins al 25 de març, els visitants de la Manezh, la principal sala d'exposicions de Rússia, situada molt a prop del Kremlin, podran gaudir de creacions del geni de Figueres que abasten tots els períodes de la seva obra.

«Jo crec que els russos saben copsar el misteri que emana de l'obra de Dalí», assegurava ahir la directora dels Museus Dalí de la Fundació Gala-Salvador Dalí i comissària de l'exposició, Montse Aguer, sobre l'interès que desperta l'artista català a Rússia.

Aguer va indicar que un altre component important d'aquesta atracció és que la Gala, la dona de Dalí, era russa.

«Aquest sentit tràgic de la vida que de vegades apareix en l'obra de Dalí jo crec que els interessa; l'enigma, el misteri. I els dos eren dos personatges enigmàtics i l'obra de Dalí ho és molt», va afegir.

L'escenari perfecte

«El muntatge em sembla molt interessant. Prenen elements del Teatre Museu Dalí a Figueres, que és l'última gran obra de Dalí. Llavors han intentat escenificar una mica tot el simbolisme i el món de Dalí», explicava la comissària de l'exposició, organitzada per la fundació russa The Link of Times i el Museu Fabergé.

Aguer va destacar que es tracta de la major exposició de Dalí que s'ha organitzat mai a Rússia.

«Dalí deia que li agradaria ser el Rafael del seu temps. L'exposició és una manera de veure tota la seva obra, tota la seva evolució. Hi són tots els seus períodes, que jo crec que és la millor manera d'entrar en el món de Dalí», va dir.

Els visitants de l'exposició podran apreciar obres com L'home invisible (1929-1933), Elements enigmàtics d'un paisatge (1934) o Autoretrat tou amb bacó fregit (1941).

A més, s'exposen una sèrie de dibuixos i gravats, així com les il·lustracions originals del llibre de Dalí 50 secrets màgics per pintar.

«L'exposició per a nosaltres és el fil conductor d'una cosa que ens importa molt més, que és fer veure al món la importància del personatge de Dalí i també de Gala», va dir abans de la inauguració de la mostra el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Jordi Mercader. Va afegir que la Fundació «creu i està convençuda que (Dalí i Gala) eren dos personatges que van anticipar amb la seva visió el món actual».

A l'exposició es veurà «un noi que amb 13 anys pintava en un petit poble a la costa de la Mediterrània les seves primeres obres plenes de llum, i al mateix temps la Gala sortia de Moscou per anar a trobar-se amb Paul Éluard a París», va avançar Mercader sobre la mostra, amb obres dels museus Dalí i Reina Sofia, i de col·leccions privades.

«Tindrem un gran programa paral·lel amb conferències, exhibicions de pel·lícules, espectacles teatrals i musicals», va dir per la seva banda el director del Museu Fabergé i president de la fundació The Link of Times, Vladímir Voronchenko, en destacar que es tracta d'una exposició única en el seu gènere.

«Hem treballat prop de tres anys per fer realitat aquesta exposició i ens hem esforçat molt perquè sigui bella i original», va resumir Voronchenko.