Els Premis Enderrock se sumen a la reivindicació per aconseguir que la Generalitat destini un 2% del pressupost al sector cultural. «Dos per cent per a la cultura» és el lema del cartell de l'edició d'enguany dels guardons, que s'entregaran el 5 de març a l'Auditori de Girona. «És una exigència al Govern per aconseguir un pressupost mínim per ser digne», explicava ahir el director editorial de la revista Enderrock, Lluís Gendrau, durant la presentació de la gala, que continuarà a Girona els propers tres anys, segons va detallar el regidor de Cultura, Carles Ribas, ja que l'equip de govern ja ha aprovat un nou acord de col·laboració amb els organitzadors.

Ribas també es va sumar a la reivindicació d'invertir més en cultura i va recordar que l'Ajuntament de Girona hi destina el 7% del pressupost. També va anunciar que començarà una campa­nya per demanar al Govern espanyol que rebaixi l'IVA cultural i desencalli la llei de mecenatge.

Pel que fa als premis, Oques Grasses, Manel i Buhos són els artistes amb més nominacions de la votació popular després d'una primera volta amb més de 13.800 participants, que han triat deu candidats per a cada categoria.

La segona ronda de votacions ja està en marxa i acabarà el 13 de febrer, quan s'anunciaran els tres finalistes de cada categoria i s'obrirà la tercera i última tanda, que es tancarà el 23 de febrer.

De nou, la cerimònia de la 22a edició dels Premis Enderock estarà presentada per Carles Xuriguera i Fel Faixedas i comptarà amb les actuacions de Sopa de Cabra, Blaumut, Balkan Paradise Orchestra, Gertrudis, Koers, Pau Alabajos, Pawn Gang, Salvatge Cor i Smoking Souls.

Aquella nit també es donaran els Premis Enderrock de la crítica, que reconeixeran Manel, Oques Grasses, El Petit de Cal Eril, Ferran Palau, Mireia Vives i Borja Penalba, Tarta Relena, Salvatge Cor, Carla, Lildami, Anna Alàs i Alexander Fleischer, Xavi Torres i Gorka Benítez.

A més, la cantant Núria Feliu, el músic Manel Camp i el prolífic escriptor Jordi Sierra i Fabra rebran premis honorífics d'aquesta edició.