L'Associació Salvar el Archivo de Salamanca va aprofitar ahir l'acte de lliurament dels guardons que convoca cada tres anys per alertar del «creixent risc» per a la unitat del país i la integritat del seu patrimoni històric.

Aquests guardons «pretenen ser un senzill però sincer reconeixement i agraïment a institucions i persones que, des de diferents àmbits de la societat, a través del seu testimoniatge i de la seva activitat professional o institucional, han manifestat el seu compromís amb la defensa de l'Arxiu, i amb el valor i el significat del seu patrimoni històric i cultural», van recalcar els seus organitzadors.

L'associació considera que «la sort de l'Arxiu de Salamanca és símbol de la sort d'Espanya com a nació» pel que «la seva dispersió és un assumpte gravíssim i la millor metàfora del que està passant a Espanya».

La tercera edició dels Premis Salvar l'Arxiu de Salamanca va tenir lloc divendres al Casino de Salamanca, en un acte multitudinari que Policarpo Sánchez, portaveu d el'associació, va definir com «una trobada cultural i reivindicativa que en aquests moments cobra més sentit que mai» per a restituir i protegir el patrimoni del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH). «Us demano que defenseu la veritat i a l'Arxiu que la conserva», va incidir.