Els rèquiems formen gairebé per si sols un gènere musical, i no és casual que tots en tinguem algun a la memòria, com tampoc no ho és que hagin perviscut al llarg dels segles i continuïn impressionant-nos. La Caixa inicia demà a CaixaForum Girona el cicle de divulgació musical «Lux aeterna: 4 rèquiems immortals». A través de quatre conferències, el cicle aprofundirà en el coneixement del gènere musical de la missa de rèquiem.

El programa de conferències presenta una forma diferent d'acostar-se a l'estil musical del rèquiem, repassant quatre compositors que van escriure grans expressions del gènere: Mozart, Brahms, Verdi i Fauré.

Descobrir curiositats

De la mà d'Eva Sandoval, musicòloga i informadora musical de Ràdio Clàssica a RNE, els visitants podran descobrir els aspectes més curiosos i desconeguts de quatre grans peces que encara conserven la capacitat d'emocionar en ple segle XXI. La periodista i divulgadora musical Eva Sandoval és també habitual en el programa Els Matins de RNE, on diàriament fa entrevistes i divulgació de diferents temes relatius a la música clàssica.

El cicle s'inicia demà dillunsamb «La Missa de Rèquiem de Mozart: el comiat incomplet», una obra sobre la qual s'ha gestat infinitat de mites al voltant de l'última partitura en la qual va treballar Mozart.

La segona sessió serà el 17 de febrer estarà dedicada a «Un rèquiem alemany de Brahms», on el compositor deixa patent la seva familiaritat amb el dolor, després de la mort del seu amic Schumann i de la seva pròpia mare. Del romanticisme alemany passarem el 2 de març al romanticisme italià en la tercera sessió, amb «La Messa dóna Rèquiem: Una missa per al teatre», una peça en la qual Verdi va saber treure el màxim partit dramàtic del caràcter apocalíptic de la missa de rèquiem.

L'última sessió serà el 16 de març i estarà dedicada al «Rèquiem de Fauré: bressolant a la mort», en la qual, trencant amb la tradició romàntica de les misses per a difunts, el compositor va incloure nous aspectes en la missa per a rèquiem, convertint-la, per a molts experts, en una espècie de cançó de bressol de la mort.

En paral·lel a aquest cicle de conferències, a partir del 10 de febrer també es podrà gaudir de les projeccions d'algunes de les millors interpretacions filmades dels rèquiems de Mozart, Brahms, Verdi i Fauré que es tractaran en el cicle.