El Houston Ballet debutarà al juliol a Catalunya en inaugurar la 34a edició de festival de Peralada amb un doble programa, amb música de Bach, Chopin, Roy Orbison i Rakhmàninov, que tancarà la gira commemorativa del 50è aniversari de la companyia de dansa, dirigida per l'australià Stanton Welch. El Houston Ballet actuarà dues nits seguides a Peralada, el 2 i 3 de juliol, amb un repertori doble que inclou coreografies del mateix Welch i del coreògraf Trey McIntyre.

En el primer espectacle, la companyia nord-americana interpretarà Triple Bill, un recorregut per la identitat escènica que desplegarà tres coreografies de gran format, entre elles Clear, una peça creada per Welch el 2001 després de l'«impacte emocional» dels atacs de l'11-S.

«No és una reflexió sobre els atemptats, però sí que conté la càrrega emocional que es va viure en aquella època», va explicar ahir a Barcelona el director artístic del Houston Ballet, puntualitzant que la peça, plena de piruetes, salts i girs, és «bastant abstracta, encara que sempre té un motiu».

La companyia de dansa culminarà la gira commemorativa del seu mig segle d'història en una segona nit al festival amb l'espectacle Sons de l'âme, dissenyat per Welch amb el pianista Lang Lang, amb música de Chopin i una narrativa inspirada en el vincle d'un ballarí amb la música, representat per setze artistes en escena.

El Houston Ballet va néixer el 1969, quan un grup de quinze joves ballarins va debutar als escenaris del Sam Houston State Teacher College de Huntsville, a Texas. Des de llavors, el Houston Ballet ha anat evolucionant fins a convertir-se en la cinquena companyia de ballet més gran dels Estats Units.