El festival Sismògraf, que celebrarà la dotzena edició a Olot del 23 al 26 d'abril, es proposa ser més sostenible i inclusiu. I ho farà a partir de les propostes programades, que parlaran de temes com la democràcia ecològica o la diversitat generacional, i també des de la pròpia gestió del festival, que compensarà la petjada de carboni dels desplaçaments dels artistes amb una acció simbòlica de plantar llavors. Algunes de les companyies que estrenaran treballs són la portuguesesa Claudia Dias, la Cia. Mar Gómez i Les Impuxibles.

La seva directora, Tena Busquets, subratlla que «no s'han anat a buscar espectacles sobre aquests temes d'una forma especial» sinó que són els mateixos creadors que, «com a habitants del món», també reflexionen sobre allò que preocupa a la ciutadania.

En l'àmbit de l'ecologia, es podran veure muntatges com Mass-bloom explorations dels suecs Recoil on els protagonistes són uns cucs que devoren plàstics així com el d'Ívida Cynara, que portarà Ívides, fet a partir de material 100% vegetal. I en clau social, els anglesos Stopgap Dance Company portaran per primer cop a Catalunya Frock, interpretat per persones amb diversitat funcional que reflexiona sobre els comportaments socials.

També destaca la proposta dels belgues Beckless Sleepers amb A string section, un muntatge amb cinc dones i cinc serres i cadires que passaran a l'acció amb un propòsit, destrossar els seients i convertir-les en objectes «inútils».

L'estrena internacional d'enguany serà la de la portuguesa Claudia Dias, Thursday: Abracadabra, una peça marxista i feminista creada amb la complicitat de la creadora Idoia Zabaleta.

D'altres companyies que mostraran els seus últims treballs són la Cia. Mar Gómez amb Sempreviva, una història de supervivència i alliberació amb música en directe de Marcelo Mercadante; Les Impuxibles amb X-U sobre la sexualitat com a dispositiu de poder, i la Cia. eSseLa amb Quovadis, que escenificarà una festa dels anys 80.

Destaca també l'estrena d'Àngel Duran de la versió de carrer de The beauty of it, basada en la fragilitat de l'home; Crisálida, una performance d'Antes Collado on s'instal·larà un terrari i un fragment de la Liturgia de las horas de Juan Carlos Lérida que dura dotze minuts, es farà dotze cops i per a dotze espectadors.

El Sismògraf també portarà de nou muntatges molt aplaudits, com Trama de Roser López Espinosa, Rise de la Companyia Wonderground i Immortels-Le nid dels francesos Adhok.

El binomi dansa-paisatge es tornarà a explorar amb l'itinerari amb bici després de la gran acollida de l'any passat. La ruta començarà a l'antiga estació i farà diferents parades per veure les propostes de Lali Ayguadé, Proyecto Larrua, Arnau Pérez i Ivona.

Arrencarà per Sant Jordi

El Sismògraf arrencarà oficialment per Sant Jordi amb tres peces de Balla'm un llibre que uniran la dansa amb El Quixot, Lolita i la literatura de Brossa.

El festival, que té un pressupost de 300.000 euros, està organitzat per la Generalitat i l'Ajuntament d'Olot i compta amb el suport de la Diputació de Girona i l'Estat.

Bona part de la programació és gratuïta i es representarà en diferents espais de la ciutat.«Volem que la dansa trobi tots els públics possibles», diu la directora.

Un any més hi haurà rèpliques per la comarca durant l'any, i el Sismohop per primer cop no es farà els dies del festival sinó al juny amb la idea de «fer-lo créixer».