La 28 edició de la Schubertíada de Vilabertran, festival que ha programat 18 concerts entre el 14 i el 30 d'agost en aquesta localitat empordanesa i a Castelló d'Empúries, tindrà com a eixos temàtics la cançó poètica i els quartets de cordes, i se sumarà a l'Any Beethoven amb dos concerts singulars.

El Quartet Quiroga, Premi Nacional de Música 2018, serà l'encarregat d'obrir el nou cicle de quartets de cordes amb obres del compositor austríac Haydn i el quintet de Schubert, segons ha informat el director de la Schubertíada, Víctor Medem, en roda de premsa.

Aquest cicle també comptarà amb la participació del Quartet Gerhard, que interpretarà un quartet de Schubert i estarà acompanyat pel pianista Barry Douglas, qui, per la seva banda, ha de proposar una particular lectura de l'obra del compositor alemany Brahms.

El Quartet Hanson de París, amb quatre anys de trajectòria i format per joves músics, representarà obres de Haydn i, juntament amb la violinista catalana Anna Puig, interpretarà un quintet de Mozart.

El concert de cloenda d'aquest cicle anirà a càrrec del Quartet Casals, que interpretarà peces de Haydn, Mozart i Mendelssohn.

A l'eix de la cançó poètica, debutaran a Vilabertran Konstantin Krimmel, amb un programa de Schubert, Loewe i Schumann, i Florian Boesch, que interpretarà el clàssic "La bella molinera", a més d'altres figures "ja consolidades", segons Medem, com les sopranos Julia Kleiter i Malyn Byström.

En aquest àmbit, el festival també comptarà amb l'actuació de la soprano Juliane Banse, que interpretarà "Viatge d'hivern" de Schubert, acompanyada pel pianista Wolfram Rieger.

A més, la Schubertíada se suma a l'Any Beethoven amb dos concerts: d'una banda, el del baríton alemany Matthias Goerne i la formació catalana Cosmos Quartet, en el qual interpretaran la música de cambra i cançó poètica del compositor alemany.

Així mateix, s'oferirà el projecte liderat pel pianista Francisco Poyato, que donarà a conèixer les adaptacions populars que Beethoven va fer de les cançons populars europees.

A part dels 18 concerts, per tercer any consecutiu s'han programat altres actuacions al País Basc, quatre en concret, en què participaran la violinista Lina Tur Bonet, els pianistes Varvara, Judith Jáuregui i Malcolm Martineau, Cosmos Quartet, el violoncel·lista Fernando Arias i la mezzo Marie Seidler.

El programa també inclou tres conferències que tindran lloc a la Sala Capitular de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran: "Winterreise amb veu de dona", en la qual Antoni Colomer analitzarà si una veu femenina pot interpretar "Winterrise"; "El poeta Friedrich Rückert, entre l'Orient i la música", en la qual l'escriptor Raül Garrigasait analitzarà la figura de l'intel·lectual alemany, i "Henri Duparc, la música de l'ànima", en la qual Silvia Pujalte parlarà dels compositors que en plena maduresa han deixat d'escriure música.

Com a novetat, Medem ha destacat la prèvia que farà Antoni Colomer abans de cada concert amb un format breu per presentar algun aspecte rellevant del que s'escoltarà en el recital.

El director de la Schubertíada ha donat a conèixer que aquest any l'organització compta amb un pressupost de 229.000 euros i ha estimat que un 40% prové de capital privat i un 60% de fons públics.