El president de la Generalitat, Quim Torra, va comparar Joaquim Ruyra amb Josep Pla en la inauguració que va tenir lloc ahir de la ruta literària de l'escriptor blanenc. «En un combat d'adjectius no sé qui guanyaria, perquè realment estan al mateix nivell», va assenyalar Torra. El president de la Generalitat va lloar la figura de Ruyra i va citar diversos artistes de la localitat selvatana. La ruta, inaugurada consta de divuit senyalitzacions en forma de tòtems on hi ha textos escrits en quatre idiomes. El recorregut passa per espais que van inspirar Ruyra i per on Torra ha passejat amb l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa. Aquesta és la segona ruta literària de Blanes, després de la Roberto Bolaño, inaugurada el 2013.

Torra va posar en valor la «vàlua» que tenen els textos de Ruyra per la seva «gran qualitat literària». El president va recordar els anys que ell vivia al municipi costaner. Just abans del cap del Govern va ser l'alcalde del municipi, Àngel Canosa, qui va destacar la projecció que Ruyra ha donat a la ciutat selvatana. Tots dos van descobrir una placa commemorativa de la inauguració i amb la resta de públic van gaudir de dos balls de l'Esbart Joaquim Ruyra.

A banda de la representació institucional, l'acte també va comptar amb diverses personalitats relacionades amb l'escriptor: l'especialista en Joaquim Ruyra Maria Lluïsa Julià; el president del Centre d'Estudis Selvatans, Joan Llinars, així com el seu predecessor en el aquest càrrec i especialitzat en rutes literàries Narcís Figueras; representants de la Revista Recvll i familiars de Ruyra, com ara Maria del Vilar Vià i Joaquim Burcet. També es van convidar representants d'institucions que han autoritzat la instal·lació de la placa en els seus respectius edificis: Club de Vela, el Convent o la Llotja del Port.

Dotze plaques pel camí

En els divuit punts que té la Ruta Joaquim Ruyra hi ha dotze plaques instal·lades en edificis, quatre arran de terra i dos tòtems més destacats. Aquestes dues darreres senyalitzacions estan situades, d'una banda, a Can Creus, al domicili de l'escriptor, i de l'altra, al passeig de Mar, coincidint amb una de les senyalitzacions de la Ruta Roberto Bolaño.

Per poder seguir el recorregut cal tenir un llibret o un tríptic, que es pot aconseguir online a la web del consistori. De moment, s'han editat 500 llibrets en català, a més a més de 1.000 tríptics en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. L'Ajuntament de Blanes ha invertit prop de 10.000 euros en la confecció del material que configura tant la senyalització com el material complementari. En concret, s'ha encarregat del disseny de la imatge, l'elaboració dels tòtems i les plaques -que inclouen fotografies i textos en els quatre idiomes-, així com les traduccions i el cost de la impressió.

L'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Blanes s'ha encarregat de tot el contingut històric i fotogràfic de la ruta, mentre que Promoció de la Ciutat ha coordinat les qüestions relacionades amb el material. L'Ajuntament de Blanes va organitzar ahir a la tarda dues visites guiades gratuïtes.