L'espectacle Rastres_Argelers. O com s'esborra la història dels vençuts, que s'endinsa en les històries dels refugiats de la Guerra Civil que van ser empresonats als camps de concentració francesos, arriba demà al vespre a la Jonquera. Coincidint amb la commemoració anual Camins de la Retirada, la Societat La Unió Jonquerenca acull el muntatge escrit i dirigit per l'actriu Aina Huguet per recuperar la memòria dels 80.000 exiliats recuplicants que van patir a les platges que ara ocupen els turistes a l'estiu.

El muntatge, que va fer estada a El Maldà de Barcelona i va haver de prorrogar per l'èxit de públic, també es podrà veure a La Planeta de Girona la setmana vinent, en una funció el 28 de febrer.

«És un viatge a la memòria dels refugiats de la Guerra Civil que en el camí de l'exili van ser tancats als camps de concentració francesos, on regnava una barbàrie extrema de la qual l'Estat francès i el Govern franquista van ser còmplices absoluts», segons Huguet, que protagonitza el muntatge juntament amb Ariadna Fígols.

Els testimonis

La dramatúrgia de l'espectacle està construïda a partir dels testimonis recollits en llibres com Els vençuts, de Xavier Benguerel; De les txeques de Barcelona a l'Alemanya nazi, d'Otília Castellví, Un de tants i Campo de concentración (1939), de Lluís Ferran de Pol i Éxodo. Diario de una refugiada espanyola, de Silvia Mistral.