El tenor Plácido Domingo va assetjar sexualment diverses dones i va abusar del seu poder quan ocupava la direcció de l'Òpera Nacional de Washington i la de Los Angeles. Són les demolidores conclusions de la investigació que en els darrers mesos han dut a terme els advocats contractats pel sindicat nord-americà American Guild of Musical Artists, que representa els artistes d'òpera, i que ahir es van donar a conèixer. La investigació, iniciada poc després que l'agost passat nou dones asseguressin que el cantant les va assetjar sexualment durant els 80, determina un clar patró de conducta sexual inapropiada i abús de poder per part de Domingo durant almenys dues dècades, segons Associated Press.

Entre el setembre i desembre de l'any passat, els advocats van realitzar 55 entrevistes. Un total de 27 persones van afirmar haver experimentat o presenciat un comportament sexualment inapropiat per part del tenor en els anys noranta i 2000, i 12 van assegurar que tenien constància de la seva reputació, i que en el món de l'òpera gairebé tothom ho sabia.

Poques hores després que es donessin a conèixer les conclusions d'aquesta investigació, el mateix Plácido Domingo va fer pública, a través d'Europa Press, una carta en la qual demana perdó a les dones que el van acusar pel «dolor» causat i assegura que accepta «tota la responsabilitat». A la carta, Domingo expressa respecte per les seves companyes de professió, que l'agost de 2019 «es van sentir prou còmodes per parlar». «Entenc ara que algunes d'aquestes dones poguessin tenir por per expressar-se honestament perquè els preocupava que les seves carreres es veiessin afectades», reconeix.

Plácido Domingo assenyala que està «compromès» a emprendre un canvi «positiu» en la indústria de l'òpera perquè «ningú hagi de passar pel mateix». «El meu fervent desig és que això resulti en un espai més segur per treballar, i espero que el meu exemple serveixi d'empenta a altres per seguir els meus passos», conclou.

Els concerts es mantenen

La Staatsoper Hamburg mantindrà Plácido Domingo en cartell per a les seves actuacions com a part de l'elenc de l'òpera Simon Boccanegra, els dies 22 i 26 de març i 2 d'abril, després de l'informe publicat als Estats Units. També la Fundació Arena di Verona ha confirmat que el concert de Domingo, a finals del mes de juny, «tindrà lloc tal com està planejat».

Per la seva banda, el director artístic del Palau dels Arts de València, Jesús Iglesias Noriega, va afirmar ahir que els òrgans de govern del coliseu estudiaran la nova situació de l'artista -que dona nom al Centre de Perfeccionament d'aquest teatre, on ofereix actuacions regularment- i s'actuarà «en coherència amb els valors» de la institució cultural.