La família de Caterina Albert ha cedit a l'Ajuntament de l'Escala el llibre de signatures de condol de l'enterrament de l'escriptora l'any 66. La donació es va fer per sorpresa durant la projecció de la pel·lícula Solitud, a la qual van assistir el director, Romà Guardiet, i diversos membres de la família de l'autora. El seu nebot, Lluís Albert, va aprofitar l'acte per donar al consistori el llibre de condol, que ja s'ha dipositat a l'arxiu municipal.

La projecció de Solitud va ser el preludi de l'arrencada oficial de la segona edició de l'Escala Vila de Llibre, el festival literari que se celebrarà fins diumenge al municipi. La cita, que s'instal·la de nou a la platja de les Barques, proposa més de seixanta activitats per a tots els públics i posa èmfasi en la mobilitat i en el Mediterrani com a escenari d'intercanvis entre cultures.

El festival es va estrenar oficialment ahir amb un diàleg entre Marta Pessarrodona i Àngels Gregori, per repassar la trajectòria de la poetessa, premi d'Honor de les Lletres Catalanes del 2019. A més, durant l'acte també es va projectar El record de les absències de l'artista Toni Moreno, una aproximació poètica i documental a la vida i l'obra de Pessarrodona.

Entre les activitats previstes per a avui hi ha una ruta per l'Escala de Víctor Català, una visita literària pel jaciment d'Empúries, la taula rodona Llibertat d'expressió en l'era digital o un diàleg dedicat a la mobilitat i la Mediterrània a partir de l'experiència recollida als jaciments d'Empúries i Ullastret.

També es parlarà de novetats de narrativa breu, amb la participació, entre d'altres, de Rafael Vallbona i Carlota Gurt, la guanyadora del darrer premi Mercè Rodoreda; hi haurà presentacions de novel·la negra i conferències entorn de l'Any Carner i l'Any Perucho, entre altres activitats.

Pel que fa al mercat d'editorials independents, hi participaran una trentena d'editorials. Així mateix, els Encants del Llibre, la llibreria de vell del festival, un projecte sociocultural que impulsa la Vila del Llibre, es torna a instal·lar durant el cap de setmana a la primera planta del Gavià.