La 56a edició dels premis Recull de literatura de Blanes ha distingit la narrativa de Albert Canadell que ha presentat l'obra 'La Ferida'. Un text que li ha valgut a Canadell el seu primer Recull, dotat amb 2.500 euros. També destaca el guardó que s'ha emportat l'actor i director sabadellenc Ramon Madaula, que ha guanyat amb l'obra 'Els Brugarol', que explica la història d'una família de l'alta burgesia catalana. Aquest és el segon Recull que guanya Madaula, després del que es va emportar fa sis anys amb 'Coses Nostres'. Tot plegat, en un acte en el què hi ha assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, i que ha coincidit amb el primer jurat liderat per una dona, Maria Mercè Roca.

La d'aquest diumenge ha estat una de les edicions més assenyalades dels premis Recull, que cada any se celebren a Blanes. El centenari de la revista que dona nom als guardons ha fet que, fins i tot, el president de la Generalitat, Quim Torra i la consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga, no es volguessin perdre l'esdeveniment. Uns premis que han servit perquè Albert Canadell un "artesà" d'Osona guanyés el seu primer Recull de narrativa amb l'obra 'La Ferida'. El text explica una història personal que va viure l'autor en un viatge a la selva amazònica fa anys.

El de narrativa és el guardó més ben dotat, amb 2.500 euros, per davant del de teatre que ha recaigut en un conegut dels Recull, l'actor i director Ramon Madaula. I és que fa sis anys Madaula ja va guanyar el premi en aquesta categoria amb l'obra 'Coses Nostres'. Aquesta vegada, el sabadellenc s'emporta el guardó per l'obra 'Els Brugarol', que narra la història d'una família de l'alta burgesia catalana.

Madaula ha explicat que la idea li va venir arran d'una xerrada amb la seva filla gran que li va proposar canviar-se el cognom matern pel patern. "A mi em va venir un terrabastall dins meu, però té tot el sentit del món que porti primer el cognom de la mare que la va parir", ha afirmat. 'Els Brugarol' s'estrenarà el març a Salt (Gironès) i està programada a Blanes el 4 d'abril.

El premi Recull de Retrat ha recaigut en l'escriptor local Jaume Planas, per 'Un weekend al Pla de l'Estany', i que s'inspira en el grup de rock banyolí Kitsch. Finalment, el premi de Poesia Ramon Ribas ha caigut a mans de Joan

Callau, de l'Ametlla de Mar per l'obra 'L'hora Blava'.

El guardó de periodisme, dotat amb 800 euros, ha tornat a quedar desert, un fet que ja ha passat altres anys. Destaca, a més, que només s'han presentat cinc autors. Per això, la presidenta del jurat, Maria Mercè Roca, ha assegurat que han posat sobre la taula la possibilitat de modificar les bases.

Primera presidenta del jurat

Un dels fets destacats és que per primera vegada en els 56 anys d'història dels premis, el jurat l'ha presidit una dona, Maria Mercè Roca que, d'altra banda, va ser guanyadora d'un Recull el 1985. Roca ha agraït la "distinció" dels organitzadors a l'hora de pensar en ella i considera que el fet que hi hagi una dona al capdavant del jurat "cau pel seu propi pes", i va acord als temps que corren.

La presidenta ha ironitzat sobre el fet que cap dels guanyadors és una dona. En aquest sentit, ha recordat que les bases del concurs obliguen a signar amb un pseudònim, i per això, no es pot saber qui escriu cada peça. Roca ha volgut celebrar "la bona salut" dels Recull, i assegura que són uns premis que els autors "valoren".Torra demana que "acompanyin" el moment polític

L'acte l'ha clausurat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha posat en valor "la força" que tenen els Recull i la seva revista. "Estem parlant d'una de les publicacions més antigues de Catalunya. Això situa Blanes i la seva cultura al capdavant", ha ressaltat Torra.

El president ha reivindicat "l'ambició" dels qui van engegar el projecte dels Recull i ha demanat que hi hagi una "segona onada que s'adoni del moment que viu el país i que l'acompanyi". "Res em faria més il·lusió que la revista Recull tingui per endavant 100 anys més i que vegi en quin moment tan important estem", ha conclòs.