Goran Bregovic, Ferran Palau i el Petit de Cal Eril o Pau Riba i l'Orchestra Fireluche són algunes de les propostes que completen el cartell del festival Ítaca, que se celebra en diferents municipis de l'Empordà entre l'abril i el juliol. Aquest dilluns ha presentat la seva programació a través d'Instagram, seguint les recomanacions contra el coronavirus, i l'organització confia que podrà tirar-la endavant. «Malgrat que tot està com està, ningú no ens treu la il·lusió d'organitzar-lo i ja veurem què passa més endavant», deia el seu director, Fran Arnau.

En total, una trentena d'artistes com Andrea Motis, Sanjosex, Oques Grasses, Caravan Palace o Els Amics de les Arts passaran per diferents municipis empordanesos, entre ells Corçà, que s'incorpora a la llista d'escenaris aquest any, al costat de Torroella de Montgrí, l'Estartit, l'Escala, Gualta o Ullastret, per exemple.

El festival ja ha venut prop de 4.000 entrades dels concerts ja anunciats, sobretot de l'Ítaca l'Escala (11 i 12 d'abril), que ja té més de la meitat de l'aforament venut per a la nit de concerts amb Manel, Ciudad Jara i Lildami i l'actuació del Pot Petit en horari familiar.

És precisament aquesta cita a l'Escala, durant la Setmana Santa, el que més fa patir a l'organització ara mateix, segons Arnau. La cita escalenca ja es va haver de suspendre l'any passat pel mal temps i «ara és possible que tampoc es pugui fer», per això els organitzadors estan començant a buscar noves dates amb els artistes, per si fos necessari ajornar-ho.

Pel que fa a la resta de la programació, és un cartell «agosarat», segons Arnau, perquè l'organització volia «donar més i acabar de créixer». En aquest sentit, va subratllar l'aposta per la internacionalització, amb tres artistes de fora; per la paritat al cartell -un 50% de les actuacions tindran presència femenina-; la sostenibilitat, amb accions per minimitzar la petjada del festival, i uns preus inferiors als de l'any passat.

Una de les cites destacades del festival que organitza la gironina Link Produccions serà el concert del músic serbi Goran Bregovic, que tancarà l'edició d'enguany a la platja del Port Bo de Calella de Palafrugell el 5 de juliol presentant el seu darrer disc, Tres cartes des de Sarajevo. En l'apartat internacional, també destaquen dos noms ja anunciats per a l'Ítaca Sant Joan de l'Estartit: els francesos Caravan Palace i la rapera xilena Ana Tijoux.

I és que, com és habitual, les nits entorn de la revetlla a la Platja Gran de l'Estartit -que aquest any s'amplia de dos a tres dies- és un dels plats forts de l'Ítaca. Hi haurà tretze concerts i tres sessions de DJ, amb artistes com Lágrimas de Sangre, Tremenda Jauría, Els Amics de les Arts, Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic. També inclourà la Petxina (20 de juny), un «festival dins el festival» amb una programació ideada pel cantant d'Oques Grasses, Josep Montero, i que a més del seu grup, també inclourà Caravan Palace i Anna Tijoux, Mafalda i Despit.

Pel que fa a les propostes de petit i mitjà format, s'han programat concerts com el de l'Orchestra Fireluche i Pauu Riba a la plaça del Rebot de Corçà; el d'Andrea Motis al JazzPera de la Pera, la batalla de galls que protagonitzaran Ferran Palau i el Petit de Cal Eril a Gualta; l'actuació de Meritxell Nedderman al castell de Púbol o el de Sanjosex al jaciment d'Ullastret.

La reivindicació feminista també tenyeix la programació, més enllà del cartell paritari. La pujada al castell del Montgrí (24 de maig) recupera l'Acció Lila que es va haver d'anul·lar l'any passat per la pluja i comptarà amb la música de Suu, les intervencions de la periodista Natza Farré i la psicòloga Alba Alfageme, o un tast de vins de la DO Empordà elaborats per enòlogues empordaneses, entre d'altres activitats.

En l'àmbit ambiental, també s'han pres algunes mesures per potenciar la sostenibilitat del certamen com l'eliminació dels envasos de plàstic d'un sol ús als recintes més multitudinaris i la incorporació d'una barra d'aigua.