Comprar llibres per avançat per salvar els establiments de proximitat és el propòsit de la campanya Llibreries Obertes, una iniciativa per «teixir una xarxa de suport» entorn del sector llibreter. La iniciativa proposa comprar llibres en línia mentre duri el confinament, pagar-los ara i passar-los a recollir a la llibreria més propera al comprador un cop s'acabi la tancada.

S'hi han adherit un centenar de llibreries i a la llista, que s'anirà ampliant, ja hi ha establiments de Girona (Geli, Empúries, 22 i Les Voltes), Banyoles (Altell), l'Escala (Vitel·la), la Bisbal d'Empordà (Puput) o Torroella de Montgrí (Cucut), a més dels Abacus de Blanes, Figueres, Girona i Olot.

La iniciativa vol posar en contacte lectors i llibreters per «mantenir viu» el sector del llibre en un període d'incertesa, explicava aquest dilluns el director editorial de la cooperativa Som, Joan Carles Girbés, en una presentació telemàtica.

Des de la col·lectiva «consternació dels professionals del sector editorial», s'ha impulsat la campanya com un micromecenatge per assegurar que els comerços locals puguin «tornar a aixecar la persiana» quan torni la normalitat, assenyalava la vicepresidenta de Som, Roser Sebastià.

Des del web de la plataforma i es pot navegar per un catàleg d'uns 6.500 llibres publicats entre 2019 i 2020 per 540 editorials diferents. Un cop feta la tria, el client pot escollir en quina llibreria propera compra l'exemplar per recollir-lo quan torni a obrir.

«S'avancen els diners, que es faran arribar íntegrament a la llibreria, per aportar-los liquiditat i que puguin pagar ja les factures amb compres efectives de llibres», va dir Girbés, que també és president de la Setmana del Llibre en Català. Va afegir, a més, que l'altra finalitat de la campanya és que, al final, el lector torni a la llibreria.

La iniciativa impulsada des de la cooperativa Som i l'agència Mortensen, sense intervenció dels gremis de llibreters o editors, es proposa arribar als 30.000 llibres venuts, que són els que calculen que es deixen de vendre cada dia que les llibreries catalanes estan tancades.