El gran objecte surrealista, el Teatre-Museu Dalí de Figueres, convertit a la pantalla en una magnètica casa de nines virtual per recórrer des de casa i accedir, fins i tot, a espais habitualment vetats al visitant, com l'interior del Cadillac del pati central. Aquesta és la proposta de la Fundació Gala Dalí de Figueres, que ha renovat la visita virtual amb una tecnologia pionera que permet acostar-se al museu figuerenc des d'una nova perspectiva, com una maqueta tridimensional en què s'observen les estances sense parets, per donar la sensació d'estar caminant per les sales a porta tancada.

El visitant té en tot moment la visió de conjunt de l'espai, un edifici que Salvador Dalí ja va concebre com una obra en si mateix. A més, permet a l'internauta crear el seu propi itinerari, amb continguts i durada personalitzats i, sobretot, sense barreres arquitectòniques.

En total, el nou itinerari en línia ofereix la visita per nou sales i dos passadissos del Teatre-Museu, entre els quals hi ha el pati central, la sala Mae Est o la del Palau del Vent, per exemple. Un cop a dins de la sala escollida, la contemplació de les obres que s'hi exhibeixen es pot enriquir amb informació complementària apta per a tots els públics, ja que textos, enllaços al catàleg raonat de pintures i al d'escultures, a articles i publicacions, fotografies històriques o contingut audiovisual ajuden a contextualitzar cada peça.

Per ara, disposa de 50 punts d'informació i una vintena de tasques, algunes de les quals són propostes pedagògiques per a la mainada. Durant el recorregut es donen pistes als usuaris per descobrir el funcionament de determinats dispositius tal com Dalí els havia previst i que, a vegades, passen desapercebuts, com Princesa Cibernètica, una obra interactiva al damunt de la qual es desplega una vidriera de plaques pintades sobre metacrilat.

Per gestar el recorregut, s'ha utilitzat la tecnologia nord-americana Matterport, que ha permès digitalitzar els espais en format 3D i resolució 4K. Fins ara aquest sistema s'ha aplicat principalment en museus de la tècnica i les ciències naturals amb finalitats pedagògiques, i és força desconeguda en el món dels museus d'art, segons la institució.

El nou recurs està disponible al web de la Fundació Dalí i des de qualsevol dispositiu mòbil, perquè, un cop passi el confinament, l'eina esà pensada per poder completar des del mòbil una visita presencial. L'usuari pot passejar de forma àgil per les diferents plantes del teatre i escollir un dels onze espais visitables sense que la imatge es distorsioni o trigui a descarregar-se.

La tècnica permet veure espais no visitables

Per crear el nou recorregut virtual, s'han pres fotografies d'alta resolució i posteriorment s'ha fet l'escaneig amb làser i la filmació amb càmeres 360º dels espais del museu empordanès. Amb aquesta tècnica, s'ha pogut arribar a llocs recòndits com la Sala Poesia d'Amèrica o la Torre dels Enigmes i fins i tot a racons on el visitant no pot accedir quan trepitja les sales del museu, com l'altar de sota la cúpula geodèsica que mostra l'oli Explosió de fe mística en el centre d'una catedral. Amb aquest material, s'ha creat un model digital d'alta resolució, una maqueta en tres dimensions on es veuen les sales a vista d'ocell sense parets.

L'objectiu d'aquesta aposta tecnològica encarregada a l'empresa Know my Story és posar la tècnica «al servei de l'educació i de l'entreteniment per apropar el patrimoni a un públic global», segons la fundació. El projecte ha estat coordinat per Cinzia Azzini, responsable de l'Àrea digital de la Fundació Dalí, amb la col·laboració d'Anna Garcia, membre del Servei Educatiu. La revisió acadèmica ha anat a càrrec del Centre d'Estudis Dalinians i la supervisió tècnica, del departament de Conservació i Restauració.