Els músics i els equipaments culturals no són els únics que han desplaçat la seva activitat al món virtual, molts actors i autors culturals estan sent actius i enginyosos a l'hora de bolcar-hi creacions i participar d'accions per alleugerir la reclusió i fer-la més alegre als altres: «Sense la cultura no podem viure», proclama l'actriu olotina i directora de teatre Anna Roca.

La companyia de teatre Anna Roca havia d'estrenar l'espectacle Valentina Quàntica a la Mostra d'Igualada, que, com tots els esdeveniments, ha hagut de suspendre la seva 31a edició.

L'obra sense estrenar és una producció teatral infantil que barreja l'empoderament femení, la ciència i l'emergència climàtica. «O buscàvem alguna manera de donar-li vida o era una mica trist. Amb l'equip ens estem reinventant a partir de les xarxes», explica l'actriu i directora Anna Roca. Així doncs, com a nova opció ofereixen alguns experiments que formen part de l'espectacle teatral a través de YouTube. «Primer coneixeran els experiments i els personatges, i llavors tindran, esperem, l'oportunitat de venir al teatre i conèixer-los en directe», explica Roca.

Econòmicament i logísticament, confessa que «ho estan portant fatal», perquè tot el que fan ara és gratuït, «només faltaria». «El que volem és arribar a les famílies i ajudar els nens i nenes perquè se'ls faci més fàcil estar tancats a casa», assegura. No obstant això, es dirigeix als infants: «Quan acabi tot això, que vinguin al teatre, perquè llavors ens han d'ajudar ells a nosaltres».

Una nova iniciativa

#UnConteiaDormir és una iniciativa que va crear l'actriu, inicialment, per explicar una història als alumnes de la seva escola de teatre a Olot. Quan va veure que a través d'Instagram podia arribar a molta més gent, no va dubtar a llançar-se a un format al qual no estava acostumada. «Em passo tot el dia mirant els missatges i intentant apuntar tots els noms dels nens. Veus com d'importants són per a ells aquests deu minuts de contes que fem cada dia», explica.

«Què és el que consumeixen més les famílies, els adults, els avis, aquests dies? Cultura», respon Roca. Per això, només espera que ens adonem que «sense cultura no podem viure». «Espero que després d'haver acompanyat en aquest confinament, a la cultura se la valori molt més», resumeix l'actriu.