L'autor Salvador Vergés presenta La llanterna de Montmartre, una novel·la amb una trama trepidant i una història senzilla i romàntica. Després de l'èxit de La veu de la Viola (2017) i Les sabates descordades (2012), amb La llanterna de Montmartre, l'autor de Sant Joan de les Abadesses pot estar entre les revelacions del Sant Jordi d'enguany, quan el facin. La primera presentació de La llanterna de Montmartre va tenir lloc el 27 de febrer a la llibreria Jaimes de Barcelona. L'autor va estar acompanyat de Vicenç Villatoro i de l'editor Enric Viladot. Les pròximes presentacions havien de ser a Olot (21 de març) i a Girona (2 d'abril) però l'estat d'alerta pel coronavirus les ha fet anul·lar. En tot cas La llanterna de Montmartre és a les llibreries per qui vulgui tenir una finestra d'esbarjo en aquests dies de confinament.

L'eix d'aquesta novel·la és la descoberta del món del jove Joan Vila. En el camí de la vida, Vila té en la timidesa davant de les dones el principal obstacle. Veu les noies com persones inabastables sobretot pel fet que quan està a prop d'alguna queda molt vermell. L'altre gran objectiu del protagonista és viure i treballar a França per demostrar-se a si mateix que pot sobreviure tot sol al món.

La narració segueix un ordre cronològic només amb algun salt del temps justificat en els records d'infància del protagonista.

Situa la novel·la en una localitat de la Cerdanya i a París. Sortit d'una masia, el jove Joan Vila s'integra en la vida d'una localitat petita: es relaciona amb la gent de la fonda, juga a futbol i té comunicació amb els seus companys de feina. A París, viu a casa de la senyora Solange, la filla del pintor Edgar Degàs, que explica al protagonista la vida bohèmia a Montmarte en temps de la Belle Époque i l'instrueix en la vida.

Salva els obstacles amb l'ajuda de personatges secundaris: la senyora Maria de la fonda, on s'allotja; el professor alcohòlic, Tadeu (Xelin); la senyora Solange, que li dona allotjament a París, i el carnisser Claude, amic de la senyora Solange. Aquests quatre personatges a més d'ajudar el protagonista amb tot el que poden li aporten ensenyaments per afrontar la vida i, sobretot, per comunicar-se amb les noies.

Les noies, Guiomar i Anna Maria, són les grans decepcions de l'existència del protagonista. Guiomar perquè es converteix en la seva enemiga sense haver-li fet res i Anna Maria perquè li trenca la il·lusió en el moment culminant de la relació quan li explica que surt amb en Mia, el fill de l'amo, que abans ja havia sortit amb Guiomar.

Els altres obstacles en la trajectòria del personatge principal són el Manc, un lladre i contrabandista i la senyora Teresa, la mestressa de la fàbrica, que descobreix una manipulació de les cintes de magnetòfon feta pel protagonista.