L'ajornament del Primavera Sound per la crisi de la Covid-19 pot haver mogut les fitxes d'un tauler de joc en què conviuen desenes de festivals durant tres mesos a Catalunya. El certamen més concorregut del país -amb més de 220.000 assistents l'edició passada, segons les seves xifres oficials- es trasllada a finals d'agost, ha aturat la venda d'entrades i no ha confirmat quins dels artistes es mantindran en el cartell, un precedent que posa en alerta la resta dels certàmens. Per ara molts mantenen el calendari, però evidentment, estan a l'expectativa del que pugui passar en les properes setmanes.

En el cas de les cites gironines de l'estiu, entre les més matineres hi ha l'(a)phònica de Banyoles, que hauria de celebrar la seva dissetena edició del 24 al 28 de juny. Per ara, expliquen des de l'organització, estan pendents de com evoluciona la situació abans de prendre cap decisió.

Pel que fa a dues de les grans cites de la Costa Brava, el festival de Cap Roig i el de la Porta Ferrada, coincideixen que la principal incidència del coronavirus és, per ara, en la venda d'entrades. Tots ells han explicat que havien notat un bon ritme a nivells d'ocupació, però que des de ja fa més de dues setmanes la demanda s'ha frenat.

El festival de Cap Roig, que es fa entre el juliol i l'agost a Calella de Palafrugell, ja tenia un 60% de les localitats venudes. El seu director, Juli Guiu ha assegurat que anaven «camí de fer un rècord històric» d'assistents, però ara la fita es podria tòrcer arran de la pandèmia.

En el cas del festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, també havien notat un augment important en la venda d'entrades respecte l'any passat, que s'ha aturat. De tota manera, qui segueix despertant l'interès del públic és el violoncel·lista Hauser, que manté el ritme d'abans que esclatés la crisi del coronavirus

Malgrat tot, les programacions i les dates dels festivals seguiran essent les mateixes previstes inicialment. De moment, cap d'ells ha patit cap baixa d'artistes que hagin cancel·lat les seves gires la venda es pot fer.