L'obra abstracta de Domènec Fita, recollida al nou llibre i catàleg Fita | Abstracte, que preveu posar a disposició de tothom nous continguts gratuïts per llegir mentre duri el confinament.

L'art abstracte és un dels apartats de l'obra de l'artista gironí, que assenyala que «malgrat haver-me endinsat en la plàstica abstracta, no he pogut abandonar mai aquesta alerta perceptiva pel concret real i pel detall; ben al contrari: en parteixo i l'aprofundeixo segons el que pot generar. Partir de la realitat és, en concret i precisament, el que m'ha estimulat a fer obres abstractes».

S'hi ha començar a interessar després de la seva formació artística a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, quan amb un grup de companys van fundar el grup Flamma a la Biblioteca del Museu d'Art Modern el 1948. I, tot i que no s'ha volgut adscriure mai a cap estil ni tendència, encara avui, en les seves diverses facetes de creador, continua conreant l'art abstracte.

Francesc Fontbona, membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i de l'Institut d'Estudis Catalans, signa el pròleg de l'obra i parla d'un Fita que no té límits, un «artista versàtil» que sap trobar «recursos il·limitats per a la seva expressió», amb tot tipus d'eines i materials.