14 de abril de 2020
14.04.2020
Diari de Girona

Els llibreters afirmen que «no té cap sentit» pensar d'obrir per Sant Jordi

El Gremi contradiu el conseller Buch, que veu «massa prematur» dir que els establiments estaran tancats el 23 d'abril, malgrat continuar en estat d'alarma

13.04.2020 | 23:31
Els llibreters descarten la possibilitat d'obrir les llibreries per Sant Jordi

El Gremi de Llibreters va reaccionar ahir a les declaracions realitzades pel conseller d'Interior Miquel Buch, en què considerava que és «massa prematur» assegurar que per Sant Jordi les llibreries encara estaran tancades. El Gremi va explicar a través de Twitter que «no té cap sentit obrir les llibreries» el dia 23 d'abril, ja que continuarà el confinament de la població i l'estat d'alarma.

El dia de Sant Jordi les llibreries de Catalunya estaran amb la persiana abaixada, reiteren, però «no s'aturen», i per això defensen que la millor manera d'ajudar és comprant llibres a través dels llocs web dels establiments. A més, sostenen que la decisió sobre el Dia del Llibre és competència, per llei, del sector, i «no de cap altre actor, ens o govern».

D'altra banda, el sector recorda que la Cambra del Llibre ja va anunciar que el Dia del Llibre se celebraria més endavant, al juliol o a l'octubre. «El Dia del Llibre només pot celebrar-se amb totes les mesures de seguretat per als treballadors del sector i els nostres conciutadans», assenyalen.

Els llibreters catalans van reaccionar així a la posició expressada pel conseller d'Interior en una entrevista concedida a El Punt Avui. «S'ha de veure com evolucionem», assegura Buch, que considera que la diada «ajuda moltes llibreries i a tot el sector» i creu que caldrà buscar «eines» per «mantenir algunes coses».

«Com podem combinar una celebració, una pandèmia i el comerç? Les solucions s'han d'anar ajustant a poc a poc», afegeix Buch. En aquest sentit, afirma que caldrà «anar veient» què passa amb els grans esdeveniments multitudinaris i reconeix que per anar a un concert o a un partit del Barça se situa «a llarg termini» i veu difícil fer partits amb gent en seients separats.

No obstant això, davant la incertesa del moment, els escriptors, els llibreters, els editors i els il·lustradors van acordar la setmana passada amb el Govern celebrar un Dia del Llibre que substituís el Sant Jordi, que van situar «a l'estiu». En paral·lel, també es va pactar que el 23 d'abril hi haurà un Sant Jordi virtual, «amb gran activitat a la xarxa». El Dia del Llibre alternatiu de l'estiu permetrà llibreries, editorials i entitats treure les parades al carrer, amb els escriptors firmant presencialment les seves obres.

Iniciativa a la Viquipèdia

La Viquipèdia en català ha impulsat un concurs que des d'aquest dilluns fins al dia de Sant Jordi anima a crear nous articles sobre literatura catalana. La iniciativa és d'Amical Wikimedia, l'entitat de voluntaris que fomenta el coneixement lliure i la llengua catalana a través de la Viquipèdia, i té l'objectiu de celebrar una diada digital que promogui la responsabilitat social atesa la situació de pandèmia. El repte acabarà el dimecres 23 d'abril a mitjanit i els participants que més articles hagin escrit podran rebre lots de llibres i formar part d'un sorteig d'una subscripció mensual a l'iQuiosc.

Els viquipedistes es guiaran a través d'una llista de biografies, obres i personatges que figuren al Diccionari de la Literatura Catalana, però que encara no tenen article a l'enciclopèdia lliure i col·laborativa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
 

L'últim El més llegit