L'última novel·la de l'escriptora Care Santos estava a punt de sortir a la venda quan es va decretar l'estat d'alarma i, davant la impossibilitat de presentar la seva obra presencialment pel tancament de les llibreries, va decidir compartir a les xarxes la seva passió per la literatura amb «píndoles de poesia» diàries, un minut de versos al dia que han «enganxat» a molts.

I des del 16 de març, durant un minut, els versos que llegeix Care Santos en forma de «píndoles», dels volums de poesia que acumula a la seva biblioteca, arriba als aficionats a través de les xarxes socials d'aquesta escriptora i s'uneix així a altres iniciatives com les «receptes literàries», que ha posat en marxa l'Escola d'Escriptors i en la qual coneguts autors mantenen trobades virtuals amb cada «pacient» que hagi demanat cita i li recomanaran un llibre adequat al seu estat d'ànim per suportar la quarantena.

Les «píndoles» de la barcelonina Care Santos, Premi Ramon Llull 2014 i Premi Nadal 2017, arriben des de llavors puntualment per a «confinades i confinats», a excepció dels dos dies d'«apagada cultural» (divendres i dissabte passat) que es va convocar en protesta per la manca de mesures en relació amb el sector de la cultura i unes declaracions del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes. «Podria haver dit qualsevol altra cosa. Per exemple, que no hi ha diners o no hi ha ganes de donar-los. En canvi, ha dit aquesta parida. La vida sense cultura no mereix viure, senyor ministre. No ho sap encara?», preguntava Care Santos al ministre a través de les xarxes socials.

La novel·lista, gran aficionada a la poesia, explica que «si hagués sabut tocar l'harmònica hauria sortit a la balconada a tocar-la, però com que el que em caracteritza sobretot és la passió per llegir, vaig decidir compartir-la».

Posseïdora d'una gran biblioteca de poesia, Care Santos tria cada dia un dels seus poetes preferits, i d'ells versos que puguin ser del gust d'un ampli públic. I així, ha començat a tenir molts seguidors «enganxats» a aquesta píndola per allunyar-se de la realitat d'aquests dies. Cada jornada recorre a un dels molts llibres de poesia que té entre els més de 15.000 volums que componen la seva biblioteca personal.

De Machado a Bukowski

Octavio Paz, Pedro Salinas, Gustavo Adolfo Bécquer, Jorge Luis Borges, Antonio Machado... són alguns dels autors «imprescindibles» en aquest minut diari que Care Santos penja en els seus comptes de Twitter, Instagram i Facebook tant en castellà com en català i que començar amb Lope de Vega. Però també altres com Pilar Paz Pasamar, Fabián Casas, Boris Vian, John Donne, Charles Bukowski, o Gloria Fuertes per celebrar el Dia de la Literatura Infantil i Juvenil... I de tots els poetes que han passat per aquest minut, la preferida ha estat de moment Juana Inés de la Cruz, assegura Care Santos.

L'escriptora va complir 50 anys el passat 8 d'abril i ho va celebrar en aquest espai amb una «píndola rara i una mica narcisista», va explicar l'autora. I és que es tractava d'un poema seu: Mary Shelley en vila Diodati en julio de 1816, perquè Care Santos escriu poesia encara que no l'hagi publicat. I també llegirà alguna cosa del seu pare, un metge que es va passar tota la vida escrivint poesia, recorda.

Santos es mostra molt contenta per l'acollida que estan tenint aquests petits espais per a la poesia: «Em diuen que els estic descobrint autors i poemes. Una cosa diferent per evadir-nos aquests dies», diu l'escriptora, que garanteix que continuarà administrant «píndoles» fins que el confinament finalitzi.