El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, traslladarà en una reunió avui dijous als consellers de les comunitats autònomes la proposta d'impulsar un «gran pacte d'estat per la cultura» que inclogui l'administració estatal, les autonomies i els municipis. Segons detalla el ministeri en un comunicat, el pla busca protegir el sector perquè «ningú quedi enrere en la fase de lluita contra el virus», «rellançar-lo» quan s'acabi la pandèmia i reconèixer-lo com a «bé de primera necessitat». El ministre traslladarà la proposta a una trentena de representats del sector en una reunió divendres.

La proposta té tres àrees. La primera per protegir el sector de la cultura i fer «el possible» per superar la fase de resistència vinculada a la lluita contra el coronavirus. En segon lloc, buscarà que el sector «recuperi el pols» així com fomentar la cultura per «reconstruir-la i reimpulsar-la des de tots els àmbits». També vol fer constar el reconeixement de la cultura com a bé de primera necessitat.

Un rescat català «insuficient»

D'altra banda, el PSC considera «insuficient» el pla per a la cultura que el Govern català va aprovar dimarts. En un comunicat, el diputat dels socialistes i portaveu de cultura del grup, Rafel Bruguera, denuncia que del total de 31milions d'euros, només 17 són per a polítiques concretes de reactivació del sector i que la gran majoria dels recursos es destinen a línies de crèdits.

«És absolutament inacceptable i insuficient, gairebé una broma. O bé la cultura a Catalunya està en una magnífica situació, fet que sabem que no és així, o bé el Govern continua sense prioritzar les polítiques culturals», afegeix. Segons el diputat, els recursos del pla són diners necessaris però totalment insuficients i assegura que no es pot parlar d'un «pla de rescat».