El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, va explicar ahir a través d'una roda de premsa virtual que estan treballant en diferents activitats per dur a terme per la celebració del Sant Jordi alternatiu, el 23 de juliol. Ribas va assegurar que estan «expectants» de la informació i les indicacions que es distribueixin per celebrar aquest dia, però va avançar que tenen preparat un «pack» que oferiran a tots els llibreters de la ciutat per ajudar-los en el supòsit que hi hagi restriccions en el volum de gent que hi pugui participar. Per ajudar les llibreries de la ciutat, organitzaran diferents activitats, com per exemple presentacions de llibres, per afavorir-ne les vendes.

Aquestes s'iniciaran tres setmanes abans del dia que es defineixi com el de la rosa i del llibre. L'objectiu de dur a terme aquestes activitats és que la venda del llibre es pugui realitzar de manera avançada, «el regal del llibre s'ha de mantenir», va dir el regidor. D'altra banda, Ribas va animar la ciutadania a participar en la iniciativa «Llibreries obertes», que consisteix a encarregar els llibres a través d'internet i adquirir-los posteriorment.

El sector preveu «pèrdues»

El Gremi de Llibreters dona per fet que la celebració del Sant Jordi alternatiu, el 23 de juliol, serà «diferent» a l'original i que la facturació del dia no s'aproparà a la d'un any normal. Ja han rebut indicacions que les llibreries no es podran «massificar» ni es permetran «grans aglomeracions» en les parades al carrer, segons ha explicat la seva presidenta, la gironina Maria Carme Ferrer.

Per tot això, entre altres opcions, s'estudia dilatar la festa alguns dies per facilitar la trobada dels lectors amb els escriptors. D'altra banda, Ferrer dubta que durant el Sant Jordi «a casa» (23 d'abril) hi hagi una compra ni un transport «massius» de llibres, i deixa en mans de llibreries i lectors escollir la fórmula per participar de la festa des de l'actual context de confinament.

Sobre la forma que prendrà la diada, Ferrer reitera la idea que serà «diferent» a l'habitual, ja que malgrat que confia que aleshores ja es podrà «estar al carrer» i calcula que les llibreries ja hauran reobert a mitjans de maig, hi haurà una sèrie de condicionants. El principal, les restriccions a l'ocupació de l'espai públic i a les mateixes llibreries.

Malgrat no renunciar a una celebració de Sant Jordi al carrer, des del Gremi no pensen que la data alternativa arribi a compensar econòmicament la cancel·lació de l'original. «No serà un Sant Jordi normal i les pèrdues seran grans. No tindrà res a veure», diu Ferrer, sense atrevir-se a quantificar fins a on pot caure la facturació d'un sector que generalment fa prop del 30% del negoci anual gràcies a aquesta cita.