La presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats, va expressar ahir la seva confiança que amb la feina que es faci des de l'obertura de les llibreries fins al Dia del Llibre de 2020, que serà el 23 de juliol, es pugui recuperar el 30% de facturació que es produeix durant Sant Jordi, «entès en un sentit ampli durant el març i l'abril». Va assenyalar que ara el sector i les llibreries «necessiten líquid per funcionar» i aquest, defensa, l'haurien de facilitar les administracions, però «són lentes i la burocràcia és complexa». «Si una característica té l'administració, tant ajuntaments com Govern i el Ministeri de Cultura, és que sembla que els projectes estiguin pensats perquè no s'utilitzin i fer-ho difícil», va criticar.

Precisament, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va comunicar dissabte que «ningú sap» si es podrà celebrar Sant Jordi el 23 de juliol, ja que es preveu que la cultura, el sector de l'ensenyament i l'esport seran els últims a sortir del confinament. Així, la consellera no va donar gaires esperances sobre la celebració de la jornada alternativa que han acordat la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes.

Així mateix, Ayats va destacar que actualment i davant la situació sorgida arran del coronavirus no es poden fer previsions a curt o mitjà termini perquè tot «és molt més immediat». De totes maneres, s'alegra que ara s'hagi fixat la data del 23 de juliol per celebrar el Dia del Llibre i que es podrà fer un Sant Jordi «amb llibres al carrer i més festa, però amb altres condicionants» com les «limitacions» que les persones es puguin apropar. En aquest sentit, creu que no n'hi ha prou en un dia, sinó que és necessari que el sector literari torni a reivindicar-se i defensar que els llibres poden ser útils i que ho han estat durant el confinament: març i abril són «bons mesos des del punt de vista de vendes», va assegurar.

L'acollida del Gremi d'Editors

Per la seva banda, el president del Gremi d'Editors i de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, va declarar ahir que el sector saluda «totes les iniciatives» entorn d'aquesta jornada. Tixis va concretar que la d'aquest dijous «és una festa molt emocional» i que, encara que no es podran trepitjar les llibreries, cadascun ha de celebrar-ho com senti i pugui.

No obstant això, va constatar que no serà gens comparable amb altres Sant Jordi, per la qual cosa va instar a celebrar-ho d'aquí a tres mesos de forma segura i amb les mesures de distanciament social, protecció i sense centenars de persones als carrers perquè «caldrà aprendre a conviure amb el virus i ser imaginatius».

De totes maneres, Tixis espera que aquest dijous creixi el volum de compradors de llibres en línia respecte a les últimes setmanes de tancament de les llibreries: «Creixerà en línia, segur, però no tenim elements per saber en quina proporció». A més, va afegir que aquesta jornada confirmarà que la ciutadania «té ganes de tenir contacte amb els llibres i la lectura», ja que s'està veient que els llibres estan fent molta companyia durant el confinament.

Les roses no esperen al juliol

El desplaçament de la festa al juliol suposarà una caiguda important de la producció local de roses. La majoria de flors que es regalen tradicionalment el 23 d'abril ja són normalment d'importació, especialment de països com Colòmbia o Equador, i només el 5% surt de vivers del país, majoritàriament del Maresme. Aquest any, amb el canvi de data, la producció local de rosa serà encara menor i es passarà de les 200.000 unitats que es cultiven habitualment a unes 100.000, segons els càlculs del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. «Ja no és època: la calor i la poda no és la mateixa que en el seu moment òptim», va sentenciar ahir el portaveu del Mercat, Ignasi Ruiz.