«Incertesa» és el cartell que penja aquests dies en els principals festivals musicals, els promotors dels quals exigeixen al Govern espanyol un calendari per poder organitzar-se: «No farem passos en fals fins que tinguem una normativa clara». Així ho han reiterat una i altra vegada a la Generalitat i al Ministeri de Cultura en les successives reunions que han mantingut en els últims dies, en què, segons fonts coneixedores d'aquestes trobades, s'ha imposat un crit unànime: necessiten una data límit per arrencar.

«Necessitem saber de quin mal hem de morir per estudiar la viabilitat dels projectes», assenyala el director de The Project, Tito Ramoneda, la promotora que gestiona, entre d'altres, el festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, que de moment segueix en peu a l'espera del que es puguin allargar les restriccions pel coronavirus. Ramoneda, com la majoria de promotors, demanen respostes a l'Executiu central per poder abordar la conjuntura que travessa el sector, en què «centenars de milers de treballadors tenen els seus llocs de treball en total suspens», i començar a prendre decisions sabent les pautes que hauran de seguir d'ara endavant. «El que no farem serà fer passos en fals. Fins que no tinguem una normativa clara no mourem més fitxes», assegura.

I és que, recorda, els festivals són «lògicament concentracions de persones», una activitat que a hores d'ara està prohibida i sense expectatives de poder-se reprendre en breu. Per això, continua, «aquesta incertesa ens fa impossible saber del cert com haurem d'actuar» tot i que, entre els escenaris més plausibles, estudien la possibilitat de retallar els aforaments, mantenir distàncies de seguretat, controls sanitaris en els accessos o l'ús obligatori de màscares.

Així i tot, aquestes restriccions fan emergir altres dubtes dels quals encara no tenen respostes: seran viables i, sobretot, rendibles aquestes mesures? és possible mantenir les distàncies drets? estaran disposats a viatjar els artistes internacionals? tindrà diners el públic per gastar-se'ls en cultura?

«És evident que l'afectació serà manifesta i que hi haurà un abans i un després en la manera de fer festivals, però la incertesa no ens permet valorar-ho encara», reconeix. Per això, els promotors han urgit les administracions a donar més pautes al sector, en la línia del que ha passat en l'àmbit literari en pactar una nova data per celebrar Sant Jordi a Catalunya, i recalquen que si és possible commemorar al juliol el dia de el llibre amb la «massificació» que comporta, es «lògic» que també es permetin els festivals.

El director de Festival de Cap Roig, Juli Guiu, subratlla que els empresaris musicals van «a cegues»: «necessitem concreció, però encara no tenim ni certeses, ni horitzons ni calendari».

Guiu confirma que la majoria de promotors ja compten amb plans «A, B i C», però estan a l'espera de les «directrius» del Govern central per saber quin dur a terme i no «divagar» sobre hipòtesis futures.

«Prou feina tenim, i com bojos anem ja recol·locant concerts com per plantejar-nos coses que no sabem», sosté, abans d'assegurar que la situació s'ha unit el sector «més que mai» i ha transformat a més d'un. «Ara ja no som empresaris musicals. Som bombers: ens passem tot el dia apagant focs», ha fet broma del director del festival de Calella de Palafrugell.