Més de 400 editorials, llibreries i distribuïdors de l'Estat ja s'han sumat al manifest «En defensa del libro», sobre els efectes de la crisi del coronavirus al sector, i en particular pels actors petits i mitjans. «Llibreries tancades, producció, distribució i exportació paralitzades i la perspectiva certa d'almenys un semestre perdut», descriuen els signants.

En aquest context veuen «indispensable» una intervenció més decidida des de l'Estat, les autonomies i els municipis, amb mesures fiscals i creditícies concretes, així com subvencions específiques. Ajudes que facin «recuperar el nivell d'ingressos adequat per la supervivència d'un sector en risc de col·lapse», que evitin «un dany irreversible per l'economia i la cultura», indiquen.

En el manifest recorden que la cultura representa el 3,2% del PIB estatal, 690.300 llocs de feina (2018), subratllen que una part important d'aquest àmbit econòmic és el sector editorial. L'èmfasi el posen, però, en les editorials independents, de menys de deu empleats, que a l'Estat representen el 85% del total.

Reactivar el sector català

El president de la Generalitat, Quim Torra, va acordar ahir amb els representants del sector del llibre crear una comissió per elaborar un pla de rescat i reactivació que permeti un retorn a l'activitat econòmica. Torra va explicar que s'intentarà obrir la cadena de llibre «al més aviat possible», però va evitar donar una data a l'espera d'indicacions de les «autoritats sanitàries». Segons dades del sector, la previsió de pèrdua de vendes és del 70%, ja que es calcula que s'han deixat de vendre 385.000 exemplars durant l'estat d'alarma.