La Plataforma de Sales de Concerts (PSDC), que representa a més de 270 sales privades de música en directe en tot l'Estat, ha avisat que la reducció de l'aforament a un terç «és inviable i condemna el sector a la fallida i a la desaparició del teixit cultural més fràgil».

El col·lectiu ha fet públic un comunicat en el qual es mostren «sorpresos» i «decebuts» davant la «falta d'interlocució» del Govern espanyol amb les sales de concert a l'hora de preparar el pla de desconfinament que veuen «molt confús i de difícil aplicació». La plataforma ha reclamat també a la Moncloa que allargui i flexibilitzi els criteris de causa de força major pels expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) «fins a la tornada a la normalitat total».

Aquests espais culturals, asseguren, requereixen «una especial atenció» per la seva «especial singularitat». Entre les raons que enumeren per assegurar que el pla condemna a la fallida al sector, asseguren que pels músics és difícil oferir els espectacles garantint la distància social en l'escenari així com la del públic a les sales.

A més, recorden que un concert «comença a ser viables» habitualment a partir de superar el 80% de la capacitat de l'espai i apunten que les sales generen «més pèrdues econòmiques» si només poden obrir al 30% de la capacitat que estant tancades. Des de PSDC, s'han ofert a estudiar els possibles protocols de mesures higièniques per aplicar de manera temporal, que garanteixin la seguretat dels artistes, els treballadors i el públic.

Alhora, demanen que la reincorporació de les diferents activitats a la normalitat es faci de manera «coherent» i s'apliqui en tots els àmbits en els quals hi hagi grans concentracions de públic, com els diferents mitjans de transports, centres comercials, grans superfícies, i «no de manera exclusiva en l'exhibició d'activitats culturals».

Festivals a l'espera

Els festivals de música que es desenvolupen durant els mesos d'estiu també veuen amb preocupació la celebració de les seves pròximes edicions. El director de Festival de Cap Roig de Calella de Palafrugell, Juli Guiu, qualifica el pla de desescalada per fases de «massa genèric» i lamenta que el sector hagi d'esperar fins al 5 de maig per conèixer la «lletra petita» de les activitats que podran dur a terme en els pròxims mesos.

«És un tema massa seriós per no tenir tots els detalls encara», afirma Guiu, i creu que la música «sempre ha estat la marginada», tot i que factura milions d'euros i dona feina a «centenars de milers» de persones. «Potser els lobbies d'altres indústries són més poderosos i se'ls ha donat més importància» conclou Guiu.