El 4 de maig, coincidint amb el Dia de Star Wars, la plataforma de Disney va decidir estrenar L'ascens de Skywalker abans fins i tot del seu debut en format digital, i ha acompanyat l'avinentesa amb propostes del gènere documental tan o més suggestives que la trilogia impulsada per J.J. Abrams.

La primera és una notable sèrie al voltant del rodatge de The Mandalorian, en què el seu creador, el gran Jon Favreau, ens condueix cap a les interioritats d'aquesta joia televisiva. No pot evitar un cert aire promocional, però la personalitat de Favreau i del seu equip (amb Pedro Pascal al capdavant), juntament amb algunes dades realment atractives, la converteixen en un complement imprescindible.

Però la veritable joia de la corona d'aquesta selecció de materials és Empire of Deams, l'ambiciós documental dirigit per Edith Becker i Kevin Burns el 2004 i que, al llarg de 150 minuts que passen com un sospir, ressegueixen el procés de creació de la trilogia original d' Star Wars. A banda de disposar d'imatges d'arxiu impagables i un bon grapat de curiositats inèdites, el millor d'aquest llargmetratge és la seva exploració de l'impacte de la saga en la cultura popular. És un treball recomanable no només per a fans d'aquest univers, sinó també per a addictes al gènere: el seu muntatge és esplèndid, i afronta el repte amb la suficient amplitud de mires com per interessar el més descreguts amb el tema.