El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, va reconèixer ahir en una entrevista a La Vanguardia que li va faltar empatia amb el sector cultural quan, a principis d'abril, en una compareixença pública, va afirmar que no era el moment de portar a terme cap mesura concreta per a la cultura.

Les seves paraules van causar malestar entre el sector, i ara Rodríguez Uribes admet que el context en el qual va fer aquestes declaracions no era l'adequat, i insisteix en què primer calia comprovar si les mesures per a tots els sectors arribaven a la cultura i, en cas que no fos així, aprovar-ne de concretes. Precisament la setmana passada es va aprovar un decret que preveu destinar 764 milions a finançament i ajudes per al sector cultural.

Rodríguez Uribes va assegurar que s'ha comprovat que les ajudes per aturada de l'activitat només han arribat al 40% dels sectors culturals, i que només han funcionat algunes mesures concerte, com per exemple els ERTOs al sector del llibre. Per això, va afegir, s'ha aprovat el reial decret que «ha de servir per pal·liar part del dany i perquè es pugui resistir la transició cap a la normalitat».

Segons Rodríguez Uribes, les ajudes del decret «miren enrere per pal·liar el mal de les setmanes més dures, però també cap a la desescalada». En aquest sentit, va dir que els ajuts permetran compensar part de les pèrdues generades pel fet que els teatres i cinemes només podran obrir al 30% de la seva capacitat, en un inici, i al 50%, més endavant.

El ministre va dir que la cultura és un sector important per a l'economia, ja que aporta més del 3% del PIB i crea llocs de treball. Però això, va assegurar que ha proposat un «gran pacte d'Estat» per la cultura. A més, és partidari d'elevar la categoria de la cultura dins la Constitució.

Sense festivals massius

Pel que fa al futur dels festivals, Uribes va admetre que «difícilment» es podrà celebrar un festival massiu aquest estiu. Tot i això, va dir que s'han previst concerts amb 800 persones en la fase 3, assegudes i amb la distància adequada. «No tanquem aquesta porta», va afegir. Per aquells que no es puguin celebrar, opina que molta gent pot tenir «una conducta solidària i guardar l'entrada del festival per quan es pugui fer».