L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya ha decidit que les pel·lícules que no han pogut estrenar-se als cinemes puguin competir als Premis Goya 2021. Es tracta d'una mesura «excepcional» a causa del tancament d'espais d'exhibició per la covid-19 i que flexibilitza la norma que estableix l'obligada estrena de les cintes en sales comercials.

L'Acadèmia assegura en un comunicat fet públic ahir que quan les sales de cinema puguin reobrir en condicions de seguretat i es restableixi l'exhibició, es revisarà la mesura i es podrà donar per finalitzada. De moment, la 35a edició acceptarà aquells llargmetratges que s'han vist obligats a estrenar-se directament en plataformes de vídeo en streaming a causa de la pandèmia. L'Acadèmia de Cine remarca la seva defensa en «l'experiència col·lectiva i única» que suposa per a l'espectador gaudir del cinema a les sales. Per això, destaca que és una mesura eventual i que s'emmarca en el període excepcional pel qual passa el país.

Amb aquesta decisió, els premis més importants del cinema espanyol segueixen l'estela de l'Acadèmia de Hollywood, que va ser la primera en anunciar a finals d'abril que modificava les normes de manera excepcional per incloure als Oscar la candidatura de films que no hagin estat projectats a la gran pantalla.

Per la seva banda, l'Acadèmia Europea ha flexibilitzat també les regles dels premis europeus 2020 per incloure pel·lícules que s'haurien d'haver estrenat en festivals o cinemes fins al 31 de maig. En aquest cas, optaran als guardons les que s'estrenin a cinemes o de manera online fins a finals de novembre del 2020 i els titulars dels drets acceptin proporcionar-los per a la plataforma de vídeo de l'acadèmia.