El poeta i pintor Narcís Comadira (Girona, 1942) és el guanyador del XX Premi Jaume Fuster, que concedeix l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). El col·lectiu l'ha distingit amb el guardó en reconeixement a la qualitat de la seva l'obra, la importància de la seva trajectòria i el seu «compromís».

L'associació va publicar ahir una conversa entre la seva presidenta, Bel Olid, i l'autor, en què Comadira agraeix el guardó que concedeixen els «col·legues escriptors». En la conversa, l'autor confessa que durant les setmanes de confinament no ha estat capaç d'escriure «ni un vers», tot i que té entre mans dos projectes, un de poesia i un de teatre. Amb motiu del premi, l'AELC editarà un volum de la col·lecció Retrats, dedicat a Comadira.

La conversa entre Olid i Comadrira, que es pot escoltar a través de plataformes com Ivoox o Spotify, es va publicar ahir dins del programa de podcasts «Parlem de literatura?» organitzat per la matexa associació. A més d'agrair el guardó, el poeta i pintor gironí explica en aquesta conversa dos projectes en què està treballant actualment, de poesia i de teatre, que veuran la llum «quan s'aconsegueixi una mínima normalitat».

A més de poeta i pintor, Narcís Comadira també ha exercit altres disciplines artístiques o relacionades amb l'art, com la dramatúrgia, la traducció, l'article periodístic, la crítica literària, l'estudi de la història de l'art, l'arquitectura i la publicitat. Segons un comunicat de l'AELC, «la seva lírica tendeix, a través d'un progressiu rigor mètric i lingüístic, cap a les formes clàssiques, la contemplació, la reflexió i la ironia. Valora el mestratge de la poesia de Gabriel Ferrater, de Josep Carner i de J. V. Foix».

De la faceta de traductor, sobretot de l'italià i de l'anglès, destaquen les antologies de poetes italians i obres de G. Bassani, E. de Filippo, L. Pirandello, W. H. Auden i R. Rowell. El 1991 es va iniciar com a dramaturg. Ha estat guardonat amb premis com el de la Generalitat de Catalunya, el Ciutat de Barcelona, el Crítica Serra d'Or en diverses modalitats i el Nacional de la Crítica..

El Premi és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. En una primera ronda, els socis poden escollir qualsevol escriptor o escriptora -viu en el moment de convocar el premi i que no l'hagi rebut abans- i en una segona ronda, la votació es fa entre els tres noms -o més, en cas d'empat-, més repetits.

Anteriorment, l'AELC ha distingit autors com Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó o Joan Margarit.