13 de maig de 2020
13.05.2020
Diari de Girona

Narcís Comadira guanya el XX Premi Jaume Fuster dels escriptors en català

?L'AELC reconeix amb el guardó la qualitat de la l'obra, la importància de la trajectòria i el «compromís» del poeta, pintor i traductor gironí

12.05.2020 | 23:14
Narcís Comadira.

El poeta i pintor Narcís Comadira (Girona, 1942) és el guanyador del XX Premi Jaume Fuster, que concedeix l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). El col·lectiu l'ha distingit amb el guardó en reconeixement a la qualitat de la seva l'obra, la importància de la seva trajectòria i el seu «compromís».

L'associació va publicar ahir una conversa entre la seva presidenta, Bel Olid, i l'autor, en què Comadira agraeix el guardó que concedeixen els «col·legues escriptors». En la conversa, l'autor confessa que durant les setmanes de confinament no ha estat capaç d'escriure «ni un vers», tot i que té entre mans dos projectes, un de poesia i un de teatre. Amb motiu del premi, l'AELC editarà un volum de la col·lecció Retrats, dedicat a Comadira.

La conversa entre Olid i Comadrira, que es pot escoltar a través de plataformes com Ivoox o Spotify, es va publicar ahir dins del programa de podcasts «Parlem de literatura?» organitzat per la matexa associació. A més d'agrair el guardó, el poeta i pintor gironí explica en aquesta conversa dos projectes en què està treballant actualment, de poesia i de teatre, que veuran la llum «quan s'aconsegueixi una mínima normalitat».

A més de poeta i pintor, Narcís Comadira també ha exercit altres disciplines artístiques o relacionades amb l'art, com la dramatúrgia, la traducció, l'article periodístic, la crítica literària, l'estudi de la història de l'art, l'arquitectura i la publicitat. Segons un comunicat de l'AELC, «la seva lírica tendeix, a través d'un progressiu rigor mètric i lingüístic, cap a les formes clàssiques, la contemplació, la reflexió i la ironia. Valora el mestratge de la poesia de Gabriel Ferrater, de Josep Carner i de J. V. Foix».

De la faceta de traductor, sobretot de l'italià i de l'anglès, destaquen les antologies de poetes italians i obres de G. Bassani, E. de Filippo, L. Pirandello, W. H. Auden i R. Rowell. El 1991 es va iniciar com a dramaturg. Ha estat guardonat amb premis com el de la Generalitat de Catalunya, el Ciutat de Barcelona, el Crítica Serra d'Or en diverses modalitats i el Nacional de la Crítica..

El Premi és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. En una primera ronda, els socis poden escollir qualsevol escriptor o escriptora –viu en el moment de convocar el premi i que no l'hagi rebut abans– i en una segona ronda, la votació es fa entre els tres noms –o més, en cas d'empat–, més repetits.

Anteriorment, l'AELC ha distingit autors com Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó o Joan Margarit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona