La Xarxa de Centres d'Art Visuals de Catalunya, formada per centres com el Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona, demana recursos «extraordinaris» per donar suport als professionals independents de les arts visuals. Per tal de poder encarar nous projectes específicament pensats per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus, la xarxa sosté a través d'un comunicat la necessitat d'establir noves línies d'ajudes per a projectes de recerca i investigació per a artistes, crítics i grups de recerca, així com per a la producció d'obres d'art o projectes digitals. A més, els directors dels centres demanen als ajuntaments que es mantinguin els equips i pressupostos assignats.

Els centres manifesten que calen polítiques actives de creació de noves oportunitats, alhora que cal tenir present les aportacions de tots els agents de les arts visuals, des de la pràctica artística, la crítica o el comissariat. «Creiem que els centres d'art poden ser i són una plataforma necessària per dur a terme accions a favor dels professionals de les arts visuals i que els resultats reverteixin a fi de bé en la societat», defensen des de la Xarxa.

Amb aquest objectiu, agraeixen l'aprovació dels primers paquets de mesures de suport a la cultura de la Generalitat i d'alguns dels ajuntaments, però consideren que és necessari adoptar «altres accions i polítiques de major impacte i recorregut», específicament pensades per aquesta crisi que «afecta profundament a curt, mig i a llarg termini».

És per això que els centres d'art proposen un seguit de línies d'ajudes tant per a nous projectes de recerca i investigació per a artistes, crítics i grups de recerca; per a la producció d'obres d'art susceptibles de ser posteriorment patrimonialitzades a través del Pla d'Adquisicions d'Art Contemporani; per a projectes artístics d'acció comunitària en el context social, educatiu i sanitari, i també d'ajudes per a projectes artístics digitals.

A més, des de la Xarxa asseguren estar reprogramant les seves exposicions i activitats amb els recursos que tenen assignats amb la voluntat de dur a terme els programes que tenien previstos. És per això demanen a les administracions locals que es mantinguin aquests recursos assignats.

Més reivindicacions

D'altra banda, també reclamen la implementació de l'Estatut de l'Artista, que es dediqui el 2% del pressupost públic a la cultura i que l'1,5% d'obra pública es destini a la creació de programes de suport als artistes, entre d'altres. A més del Bòlit, la xarxa està formada per ACVIC Centre d'Arts Contemporànies, Centre d'Art la Panera (Lleida), Centre d'Art Tarragona, Centre d'Art Tecla Sala (L'Hospitalet de Llobregat), Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació, Lo Pati Centre d'Art de les Terres de l'Ebre (Amposta) i MAC Mataró Art Contemporani.