L'Audiència de Madrid ha confirmat que Pilar Abel no és filla de Pilar AbelSalvador Dalí, que inclouen les despeses de l'exhumació del cos del pintor. El recorregut judicial de la demanda de paternitat que va interposar Abel continua avançant i ara l'Audiència de Madrid ha desestimat un recurs de la pitonissa que qüestionava la cadena de custòdia de les proves i dubtava de «l'objectivitat i la capacitat» dels qui les van fer.

Ara la secció 22 de l'Audiència de Madrid tomba el recurs de la figuerenca contra la decisió del jutjat de primera instància 11 de Madrid, que, l'octubre del 2017, va desestimar la demanda de paternitat. Ja aleshores, el jutjat va imposar les despeses judicials a la demandant per la «temeritat» d'anar a judici tot i saber que les proves d'ADN havien confirmat que no tenen parentiu.

La Fundació Gala-Salvador Dalí va informar ahir que l'Audiència ha confirmat així la sentència de primera instància i condemna Pilar Abel a pagar les costes de tot el procediment. Fonts de la fundació subratllen que les costes inclouen també les despeses de l'exhumació de les restes de Dalí per fer les proves d'ADN.

Abel va interposar la demanda de paternitat l'any 2015. Aquest procediment judicial va obligar, fins i tot, a exhumar el cos de Salvador Dalí enterrat sota la cúpula geodèsica del Teatre-Museu Dalí de Figueres. Una actuació que va produir-se juliol de 2017 amb una gran expectació mediàtica i es va desenvolupar amb la ferma oposició de la Fundació Dalí.

Tot i que les proves van confirmar que no era filla de Dalí, Pilar Abel va tirar endavant amb el procediment i i el cas va arribar a judici. I no només això, sinó que va recórrer a l'Audiència de Madrid la resolució del jutjat de primera instància que tombava la demanda de paternitat posant en dubte la cadena de custòdia de les proves i «l'objectivitat» dels forenses i de l'Institut Nacional de Toxicologia que van extreure i comparar les mostres genètiques.

La sentència apunta que la prova biològica és «absolutament taxativa i inqüestionable» i critica que la recurrent vulgui sembrar dubtes i qüestionar l'actuació «d'un institut públic de reconegut prestigi» apuntant a una «manipulació intencionada» de les mostres o dels resultats.

«Ara és gratuït, injustificat i mancat de raó dubtar de la cadena de custòdia en un laboratori contrastat amb absolutes garanties d'objectivitat i imparcialitat», argumenta la sentència, que subratlla que aquestes crítiques arriben un cop l'informe «no resulta favorable» als seus interessos.

A més, remarca que «consta l'enviament i la recepció de les mostres de les restes compatibles amb les extretes al cos» certificats per la lletrada de l'administració de justícia del jutjat i que s'han analitzat dues vegades, a Madrid i Barcelona.

La Fundació, satisfeta

En un comunicat, la Fundació Dalí manifesta la seva satisfacció perquè «s'honora la memòria de Salvador Dalí» i «dona per tancat aquest trist episodi».

La sentència, però, no és ferma i es pot recórrer. Durant la tramitació del procediment, Pilar Abel va declarar públicament que és insolvent i que no podrà assumir les despeses judicials.