El tancament dels museus va ser precipitat, empès per les circumstàncies, però la reobertura no ho serà gens, d'impetuosa. Si el confinament va forçar la clausura gairebé simultània dels equipaments -com tota l'apagada en el sector cultural, van tancar les portes entre el 12 i el 16 de març-, la necessitat de garantir la seguretat dels qui els visiten i dels qui hi treballen obliga els museus a planificar un retorn gradual, cadascú al seu ritme, quan se sentin plenament preparats per afrontar després de dos mesos d'aïllament social una quotidianitat totalment nova en espais que sempre han estat punt de trobada i de relació.

Malgrat que l'entrada en la fase 1 de la desescalada els permetia obrir les portes ahir mateix -amb una reducció de l'aforament al 30% i sense alguns serveis, com audioguies o elements tàctils, per exemple- la majoria dels museus gironins no tenen encara una data clara de reobertura. Tots planifiquen al detall, això sí, en la represa de l'activitat presencial després d'unes setmanes, moltes, en què han fet feina, tant interna de la institució com de cara als seus usuaris, bàsicament de forma virtual.

En el cas d'Olot, per exemple, ja tenen enllestit el pla de reobertura gradual de tota l'activitat cultural de la ciutat. Aquesta setmana els museus encara no estaran oberts, però acabaran de treballar per tenir-ho tot a punt i obrir parcialment de cara a la setmana vinent.

També Banyoles està posant a punt els seus museus, amb la previsió de tornar-los a tenir operatius, amb totes les indicacions de seguretat, probablement a principis de juny; la mateixa voluntat que té el Museu de l'Empordà de Figueres. La seva direcció, però, encara no té a l'agenda una data en ferm, perquè està pendent dels protocols de seguretat que caldrà seguir a partir d'ara.

Els museus de la ciutat de Girona tampoc han fixat encara la data, perquè «primer es vol assegurar el compliment de totes les mesures de seguretat i higiene». «Des dels museus s'està treballant en aquesta direcció», assenyalen fonts del consistori.

Pel que fa a la reobertura del Museu d'Art de Girona, s'ha organitzat en dues fases, començant ja la setmana vinent pel retorn del personal a les instal·lacions, coincidint amb l'arribada dels elements de prevenció que s'han encomanat i que a partir d'ara formaran part del seu dia a dia, com els gels desinfectants. Un cop acabada de dissenyar la rebuda de visitants i els nous circuits -per exemple, on col·locar aquests nous elements d'higiene-, es triarà la data, amb la voluntat, si s'arriba a un acord, de buscar un dia per reobrir conjuntament diversos equipaments de la ciutat, com també es planteja a Barcelona, per exemple, explica la seva directora, Carme Clusellas.

L'equipament gironí que més visitants rep al llarg de l'any, el Teatre-Museu Dalí de Figueres, i els altres dos equipaments que gestiona la Fundació Dalí, però, no reobriran fins a l'estiu. En declaracions a l'ACN la setmana passada, la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, explicava que encara no es pot concretar si reobriran «a principis de juliol o una mica després», però sí que ja tenen molt avançat el protocol a seguir a Figueres, la casa de Portlligat i el castell de Púbol, amb visites «molt pautades», limitacions d'aforament, potenciant les zones exteriors i adaptant-se a les característiques de cadascun dels tres espais.

Pla de desconfinament

Per acompanyar els equipaments en aquest retrobament amb el públic, la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat ha redactat un pla de desconfinament dels museus de Catalunya, que actualment es troba en fase d'aprovació per part del Procicat. Des de la conselleria de Cultura assenyalen que s'hi ha implicat tots els agents del sistema museístic del país -els mateixos museus, però també les institucions públiques que els donen suport, les diputacions, associacions professionals o la Junta de Museus de Catalunya- amb la voluntat «d'informar i donar unes recomanacions d'actuació als museus» a l'equip del museu, els actius patrimonials i els visitants.

En aquest sentit, Cultura recorda que les principals problemàtiques del desconfinament giren entorn de tres eixos: «el retorn segur del personal al seu lloc de treball, l'obertura al públic supeditada a les mesures de seguretat, higiene i salut i la preservació dels actius patrimonials que gestionen els museus». El document també contempla criteris d'accessibilitat en les mesures de seguretat, que s'han elaborat tenint en compte la necessitat que el patrimoni català continuï sent el màxim d'accessible a tots els col·lectius.

Qui ja té previst obrir avui les portes és el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que ja permet visitar l'exposició Tàrraco/MNAT de forma individual o en grups de convivència. Per ara els visitants, que hauran de dur la mascareta posada i respectar la distància física, només podran ser del camp de Tarragona, per les limitacions de mobilitat entre regions sanitàries.