13 de juny de 2020
13.06.2020
Diari de Girona

Descobreixen a Queralbs un jaciment prehistòric de «gran rellevància»

A la Bauma dels Fadrins s'hi han trobat restes animals i vegetals dels últims caçadors i recol·lectors de Catalunya

13.06.2020 | 02:15
Dos arqueòlegs documentant les restes a la Bauma dels Fadrins.

Els arqueòlegs han descobert a Queralbs, al Ripollès, un important jaciment on van viure els últims caçadors i recol·lectors de la prehistòria a Catalunya. Es tracta de la Bauma dels Fadrins, un gran abric de pedra a prop del riu Freser, on s'han trobat restes vegetals i animals així com quars tallats que daten del 6.700 anys a.C i confirmen l'activitat humana. La descoberta és obra d'un equip d'investigadors liderat per Carles Tornero i Eudald Carbonell a partir del material extret en la primera excavació feta el maig de l'any passat.

«No és una troballa puntual, donarà per treballar-hi durant anys per la magnitud i importància que té», ha explicat Carles Tornero. La recerca s'ha fet a partir d'unes notes que Carbonell tenia en uns diaris de camp de finals dels anys 70 on es parlava de «restes prehistòriques en superfície» a la Bauma dels Fadrins. «No sabíem la cronologia ni si a sota hi hauria un jaciment fins que es va començar a excavar l'any passat», precisa. I els resultats, un cop analitzades les restes, han confirmat l'existència d'un jaciment prehistòric de «gran rellevància». En un nivell més recent, han recuperat restes dels primers pastors del Pirineu que daten del 5.200 anys a.C.) però la «sorpresa» ha estat descobrir que, a sota, hi ha restes datades del 6.700 anys a.C. dels últims caçadors i recol·lectors. Es tracta d'un període molt desconegut encara, amb molt pocs exemples a Catalunya. De fet a Girona feia vint anys que no n'apareixia d'aquest període. El darrer va ser a Tortellà, la Bauma del Serrat del Pont, coetani del de Queralbs. Segons Tornero, «per les dimensions de l'abric, la intensitat de l'ocupació pel volum de restes i la seva preservació el fan un jaciment molt important».

Els investigadors sostenen que l'ocupació d'aquest espai era estacional, per passar-hi pocs dies per creuar els Pirineus, i que aprofitaven els recursos de l'entorn. Entre les restes recuperades hi ha fragments de fustes cremades, llavors carbonitzades, peces de morters i ossos d'animals caçats, cuinats i consumits. Destaquen també els fragments de quars arrodonits i treballats per fer servir com a eines davant l'absència de sílex a la zona així com fogars.

L'excavació forma part del projecte Arrels centrat en la Vall de Ribes i amb el suport de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat i l'Ajuntament de Queralbs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona