Els monuments i jaciments arqueològics de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya Central, a Ponent i Girona obriran les portes a partir d'aquest dissabte, d'acord amb les instruccions del pla de desconfinament i amb entrada gratuïta fins el 28 de juny.

Obriran el Castell de Cardona (Bages), el Castell de Claramunt (Anoia), la Casa Museu Prat de la Riba (Castellterçol) (Moianès), la Casa Museu Rafael Casanova (Moià), la Torre de la Manresana (els Prats de Rei) (Anoia), el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (el Port de la Selva), la canònica de Santa Maria de Vilabertran, el conjunt d'Art Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul (Garrigues) i el Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig.

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del departament de Cultura ha dedicat «importants esforços a implantar mesures que garanteixin la seguretat i protecció de les persones treballadores i visitants, i també del patrimoni».

Els visitants d'aquests espais hauran de portar mascareta, seguir les indicacions dels responsables dels equipaments, respectar una distància física de dos metres i tindrà prioritat el pagament amb targeta; a més, les visites només podran ser individuals o en grups familiars o de convivència. De moment no hi haurà visites guiades en aquests espais.