Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la cinquena edició amb un total de vuit esdeveniments programats, els quals oferiran entre tots ells més de 80 activitats de juliol a octubre. El primer dels certamens previstos, el qual s'organitza per primer cop, tindrà lloc al Berguedà el 4 i 5 de juliol.

Posteriorment, es durà a terme el de la Vall Fosca (30 de juliol-2 d'agost); la Vall d'Aran (24-30 d'agost); l'Alt Empordà (25-27 de setembre); la Conca Dellà (2-4 d'octubre); la Garrotxa (2-4 d'octubre); la Vall de Boí (10-12 d'octubre), i el Ripollès (16-18 d'octubre). A més, per prevenció es faran activitats amb grups reduïts, mantenint la distància de seguretat i garantint que portin mascareta i es faci la higiene de mans.

Amb una durada d'entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals, a més d'activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques.

A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada certamen, incloent-hi espais naturals d'alt valor, com ara sis parcs naturals i l'únic parc nacional de Catalunya.

Enguany es preveia la celebració d'onze festivals, el mateix nombre que l'any passat, però tres s'han hagut de cancel·lar per les restriccions derivades de la pandèmia de la covid-19: els de la Cerdanya, la Pica d’Estats i la muntanya d’Alinyà. Mentre, els vuit que sí es podran dur a terme han treballat per adaptar-se a tots els protocols d'higiene i seguretat recomanats per les autoritats sanitàries i turístiques.

Cal tenir en compte, però, que esdeveniments com els Festivals de Senderisme són de per sí una opció de turisme rural i de natura idònia en el marc d'aquestes recomanacions. Es tracta de rutes i trobades a l'aire lliure a l'alta muntanya, en grups petits i amb reserva prèvia. També és una oportunitat per conèixer el patrimoni històric, cultural i gastronòmic de les comarques pirinenques i recolzar el seu teixit econòmic de petits productors.

Aquests esdeveniments s'inspiren en els 'walking festivals' dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit. Les Illes Canàries també han estat escenari de diverses edicions d'aquestes trobades.

Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. També s'ofereix alguna ruta pensada per a persones amb mobilitat reduïda al Garrotxa Volcanic Walking. A més, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades.

El president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall Carrillo, ha explicat que "amb la situació viscuda en els darrers mesos, té més sentit que mai tirar endavant iniciatives com aquestes, i més essent un territori ric en paisatge, gastronomia i patrimoni".

Així, "l'edició berguedana del festival posa en valor aquests tres elements: el paisatge a través de les excursions amb nivells de dificultat per a tots els públics, amb el valor afegit d'acompanyar-les de la gastronomia. Al Berguedà tenim allò que la gent necessita ara, que és esbargir-se, aire fresc, contacte amb la natura i gaudir dels nostres productes", ha valorat.

Per la seva banda, el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat, Albert Alins, ha dit que es tracta "d'una iniciativa del territori que ha pogut aglutinar diferents projectes pirinencs, definint el senderisme com a eix central, amb guies intèrprets locals, on tots el públics hi són benvinguts i on els productes locals aporten un valor afegit".

De fet, a la primera edició dels festivals, celebrada l'any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments i es va registrar una participació de 600 persones. Mentre, a la segona edició s'hi van afegir dos territoris i els visitants van créixer fins als 800. Ja al 2018 els festivals van aplegar 1.365 participants i 2.317 visitants al 2019.

Un producte amb marca territorial

L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l'organisme públic, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, que coordina els festivals pirinencs.

La seva funció és procurar que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori.

El director de l'IDAPA, Pere Porta, ha emfasitzat que els certamens "pretenen potenciar el senderisme i el guiatge com a sectors econòmics que ofereixen oportunitats per al desenvolupament i ajudar a reconèixer i consolidar la professió de guia als Pirineus".

L'IDAPA forma part del Programa Pirineus, una iniciativa de treball conjunt liderada per l'Agència Catalana de Turisme del Departament d'Empresa i Coneixement i formada també pel Consell General d'Aran, la Diputació de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Aquest programa té per objectiu la promoció internacional de la Marca Turística Pirineus. "Combinar el projecte dels festivals amb la Marca Pirineus permet presentar un producte de marca territorial", ha volgut posar en valor Alins.

Per la seva banda, l'alcalde de Saldes, Moisès Massanes, ha volgut agrair el fet d'acollir la presentació dels Festivals de Senderisme del Pirineus, "especialment en aquest any tan difícil i sent la primera vegada que el Berguedà forma part d'aquests festivals". "Des de Saldes hem apostat fortament per la sostenibilitat a tots els nivells i creiem que s'ha de visualitzar en l'oferta turística i en la creació de producte sostenible", ha recordat.

Per Massanes, "aquesta iniciativa encaixa perfectament amb el nostre model de desenvolupament, ja que posa en valor el paisatge, el patrimoni i el producte local d'una forma pausada i tranquil·la, tal com volem que sigui el visitant que escull el nostre destí per gaudir del seu temps de lleure i de vacances."

Mentre, el director de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), David Font, ha afirmat: "Ara més que mai, hem de reactivar el sector turístic català per evitar el tancament de moltes petites i mitjanes empreses". Segons Font, "la pandèmia del coronavirus ha tingut un impacte devastador per a un sector que s'ha paralitzat d'un dia per l'altre i, per tant, el turisme és un dels sectors que requereix una ajuda més directa".

Per això, el representant de l'ACT ha afirmat que una bona manera de reactivar Catalunya és "descobrir tots els seus encants". Font també ha explicat que l'Agència treballa per posicionar els diferents atractius turístics que té Catalunya. Per això, a través de diferents projectes, com ara el Programa Pirineus i la marca Senderisme a Catalunya, es pretén donar a conèixer "tots els recursos turístics que fan que el potencial turístic català sigui un actiu molt positiu per a l'economia del país", ha afirmat.