L'escriptor i periodista gironí Martí Gironell continua l'argument d' El pont dels jueus amb una nova novel·la, Paraula de jueu, que publicarà l'editorial Columna el pròxim 26 d'agost. La primera part, publicada el 2007, ha estat una de les novel·les històriques més venudes en català, amb més de 100.000 exemplars venuts. Segons va explicar ahir l'editorial, Paraula de jueu tornarà a succeir a Besalú i girarà sobre tres eixos: la reconstrucció del pont, la rivalitat entre les comunitats jueva i cristiana i la importància del llibre i la paraula en la cultura jueva.

L'argument comença amb la reconstrucció del pont que tres-cents anys abans havia aixecat el constructor Prim Llombard. És aleshores quan un jove jueu, en Kim, descendent dels Llombard, troba la manera de participar en les obres, que s'aturaran per causes que es veurà obligat a investigar. La novel·la explica l'aventura d'en Kim amb l'Ester, una noia cristiana que treballa entre l'Hospital de l'Almoina de Barcelona i el call jueu; i a través d'ells s'il·lustra la seva complexa realitat de les dues comunitats, mentre el lector es veu immers en els costums del segle XIV.

Gironell va guanyar el Premi Ramon Llul l'any 2018 per La força d'un destí. Abans, però, també va guanyar el Premi Nèstor Luján de novel·la història el 2008, amb La venjança del bandoler.