Des del pròxim mes de novembre i fins al març de l'any vinent, l'espai Art i Memòria del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de La Jonquera acollirà les exposicions Dissolt i Homenatge de l'artista Petra Vlasman. El projecte, en el qual l'artista ja està treballant, tindrà a fil conductor la memòria de fets passats a través dels objectes. Precisament, per a l'elaboració d' Homenatges, Vlasman ha llançat una crida a fer una acció de memòria. Es tracta de compartir una foto d'un objecte que tingui un significat personal, que hagi proporcionat orientació en algun moment de la vida, segons explica el MUME. «Aquesta col·lecció creixent d'imatges i textos permetrà que persones i objectes es trobin i es connectin paral·lelament a l'exposició Dissolt» afegeix el centre en un comunicat.

Per poder formar part d'aquest projecte expositiu, només cal fotografiar-lo i enviar la imatge a l'adreça de correu de l'artista (petravlasman@gmail.com). En el mateix correu, es demana que els participants adjuntin una breu descripció sobre l'objecte, la seva procedència i qui valor té.

Dos projectes diferenciats

Dissolt és el títol de la primera exposició i la més personal de l'artista. Segons afegeix el mateix MUME, Petra Vlasman juga a través de la fotografia amb uns objectes heretats d'avantpassats seus, recreant mons que només són possibles a través de l'ull de la càmera. Són objectes que evoquen fets històrics importants, com ara la Segona Guerra Mundial. D'altra banda, el projecte Homenatges és una exposició participativa, que té la memòria col·lectiva com a protagonista.

Nascuda a Amsterdam el 1970, Petra Vlasman resideix a Catalunya des del 2004. El 1995 es va llicenciar en Pintura i Fotografia a l'Acadèmia de Belles Arts AKI i el 1997 va completar el màster de Belles Arts a l'Institut Sandberg, d'estudis postacadèmics, dels Països Baixos. El 1998 vaig fer el màster en Investigació a la Universitat de Melbourne, a Austràlia.

Des de fa uns anys, l'artista treballa per la Fundació Gala-Salvador Dalí, el Museu del Joguet de Figueres, el Museu d'Art de Girona i els museus d'Olot, dissenyant projectes educatius i realitzant visites guiades i tallers artístics. També exerceix de professora d'art en diferents centres educatius de l'Alt Empordà.