21 de juliol de 2020
21.07.2020
Diari de Girona

Banyoles reivindicarà amb diversos actes el seu vincle amb l'escriptor Joan Perucho

La ciutat commemora el centenari del seu naixement amb un programa d'activitats que inclou una exposició, música, conferències o titelles

21.07.2020 | 00:37
L'escriptor Joan Perucho, en una imatge de 1998.

L'Any Perucho ressonarà amb força a Banyoles amb un programa «transversal» per reivindicar un dels autors més destacats de la literatura catalana del segle XX i donar a conèixer l'experiència «vital i literària» que va tenir amb la ciutat. Joan Perucho (Barcelona 1920-2003) va exercir de jutge a la ciutat durant prop de quatre anys, una estada que va ser font d'inspiració per a paisatges i indrets que apareixen a Històries Naturals (1960), una de les seves obres fantàstiques més conegudes i reeditades.

Les vitrines amb els animals dissecats del Museu Darder de Banyoles van ser ahir al matí l'escenari de l'acte de presentació de l'Any Perucho a la capital del Pla de l'Estany, una iniciativa per commemorar el centenari del naixement de l'autor. Es tracta d'una programació que inclou música, club de lectura, cultura popular i altres àmbits. La celebració arrencarà el pròxim 28 de juliol amb una lectura dramatitzada, El Mèdium amb l'actriu Laura Laura Pau i el poeta Josep Pedrals al claustre del monestir. El seguiran altres actes com la presentació del còmic que adapta la novel·la Llibre de cavalleries amb Toni Benages i el comissari de l'Any Perucho, Julià Guillamon; un espectacle de titelles i un club de lectura dedicat a l'autor.

També es podrà veure l'exposició itinerant Vampirs a Banyoles que s'haurà vist a altres punts de Catalunya on Perucho hi va tenir un vincle destacat. Els continguts s'adapten a cada indret on la mostra fa parada. En el cas de Banyoles, no hi podran faltar referències a indrets com el Museu Darder. Segons el comissari, el gabinet de ciències naturals que descriu Perucho a Històries Naturals s'inspira en aquest espai de la ciutat on s'hi havia passat tardes.

Joan Perucho va viure a Banyoles entre el 29 d'agost de 1951 i l'11 d'abril de 1955, mentre va exercir de jutge comarcal.El seu pas per la ciutat va ser una experiència «vital» i va ser font d'inspiració en altres obres com ara Llibre de cavalleries on el protagonista és un terratinent de la ciutat. «Hi va viure de perles», va afirmar el comissari, tot recordant que participava en tertúlies a la terrassa de l'hotel Mundial de la plaça Major on s'allotjava. «En la seva obra hi ha molts elements fantàstics, d'una imaginació desbordant però també una sensibilitat menuda per les coses senzilles i és una de les coses que crec que va aprendre a Banyoles», va subratllar Guillamon.


Un capgròs de Perucho

El regidor de Cultura de Banyoles, Miquel Cuenca, va destacar que el programa vol explicar la seva «dimensió» com a autor català i «reivindicar el seu vincle amb la ciutat que, per les generacions més joves, és absolutament oblidat o poc recordat». I va destacar l'homenatge permanent que se li farà des de la cultura popular amb el disseny d'un capgròs inspirat en la seva figura que s'incorporarà a la faràndula. «S'hi assemblarà i es fusionarà amb un dels seus personatges», ha avançat Cuenca. Per culpa de la covid-19, la presentació s'endarrerirà fins al 9 d'octubre del 2021, coincidint amb la festa major. D'altra banda, el carnestoltes de l'any vinent també estarà inspirat en les seves novel·les.

El director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Ponsatí-Murlà, va posar en valor la transversalitat del programa que es farà a Banyoles i va elogiar la capacitat d'«adaptació» del sector cultural que, malgrat la incertesa i les dificultats de la pandèmia, s'han compromès en la celebració de l'Any Perucho.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona