Girona celebra aquest dijous a la tarda un Sant Jordi atípic amb les mesures de seguretat obligades per la pandèmia de la covid-19. A partir de les quatre de la tarda, les llibreries han muntat les parades a la plaça Independència, on s'estaran fins a les onze de la nit. Tot i no ser el 23 d'abril, aquest 23 de juliol els llibreters també estan pendents de la pluja, que cap a les cinc ha amenaçat de deslluir el Dia del Llibre i de la Rosa. De mica en mica, l'afluència de compradors s'ha anat animant. Tot ells amb la mascareta obligatòria. Al voltant de les parades, un circuit de tanques ha marcat el recorregut per evitar aglomeracions i a cada estand hi ha gel hidroalcohòlic imprescindible per remenar els llibres.

Un Dia del Llibre en ple mes de juliol i amb mesures de seguretat contra la covid-19 però amb flaire de Sant Jordi al capdavall. Les parades de llibres no s'han instal·lat al seu lloc habitual, a la Rambla de Girona, però sí que ho han fet a la plaça Independència. En un format més reduït, a partir de les quatre de la tarda no hi han faltat els estands engalanats amb senyeres ni els autors signant llibres.

Això sí, complint amb totes les precaucions per evitar contagis. Els compradors i curiosos no han pogut circular lliurement per les parades sinó que han hagut de seguir un circuit fixat amb tanques per assegurar que no es produeixen aglomeracions. A més, repartits per les parades, pots amb gel hidroalcohòlic que han hagut de fer servir per desinfectar-se les mans si volien tafanejar els llibres i les novetats editorials.

Al llarg del recorregut, diversos cartells han recordat que cal tenir paciència, seguir la cua i, sobretot, portar la mascareta obligatòria. Segons informava l'Ajuntament de Girona, la celebració d'aquest Dia del Llibre i de la Rosa vol ser una jornada "dedicada a la ciutadania" amb l'objectiu de "reivindicar el valor de la literatura, la lectura i la cultura". Per evitar aglomeracions, hi han pogut participar exclusivament empreses que es dediquen professionalment a la venda de llibres o roses.

Paral·lelament a la fira, les llibreries també han instal·lat parades just davant dels seus establiments per afavorir que la venda es fes a l'aire lliure i les floristeries han fet les vendes als seus establiments.

Però un Sant Jordi gairebé no seria un Sant Jordi sense parlar del temps. La tarda ha amenaçat pluja i els llibreters estan pendents del cel, havent de cobrir els llibres amb plàstic en algun moment.

Oportunitat per mirar llibres

"M'agrada molt llegir i qualsevol oportunitat és bona per comprar llibres", ha explicat Maria Roca que no ha dubtat en apropar-se a les parades de la plaça Independència a tafanejar. "Miro a veure què hi ha i què ha sortit, no he vingut amb cap idea concreta al cap", afegeix.

Per a ella, poder celebrar Sant Jordi "encara que sigui una mica" té regust a normalitat. Una parella del Masnou que passa uns dies a la ciutat també han estat dels que s'han apropat als estands a primera hora de la tarda. "Hem donat una volta per aquí i ja hem comprat un llibre", ha explicat Xavier Caballer.

Per als llibreters la jornada ha anat "en general molt bé". Jordi Gispert, de la llibreria 22, ha explicat que tot i quedar molt lluny de ser un Sant Jordi, el públic ha respost amb alegria i amb responsabilitat, complint amb les mesures de seguretat. Tot i això, també remarca que aquesta jornada Girona ha comptat amb alguns dels autors més cobejats signants llibres i, probablement, en unes altres circumstàncies ho haurien fet a Barcelona.