09 de agost de 2020
09.08.2020
Diari de Girona

Navarro Vives exhibeix la seva inquietud

El Castell de Benedormiens de Castell d'Aro acull des d'ahir i fins a finals del mes de setembre una quarantena d'olis del polifacètic artista nascut a França

09.08.2020 | 00:07
Les barques són un dels temes centrals en l'obra de Navarro Vives.

El Castell de Benedormiens, a Castell d'Aro, acull des d'ahir l'exposició Entre quietud i inquietud de l'artista Navarro Vives (Castelsarrain, França, 1931). La mostra, que es podrà visitar fins al pròxim 27 de setembre, consta d'una quarantena d'olis sobre tela o pastel sobre paper. Aquesta és la tercera exposició d'aquest estiu a l'equipament i forma part del cicle anual d'exposicions al municipi organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, i que s'estén alhora al parc dels Estanys i a la Masia Bas de Platja d'Aro. La mostra es va inaugurar ahir al vespre amb un acte que va comptar amb la presència de l'artista.

Nascut a Castelsarrasin (França, 1931), la infància de Navarro Vives va transcórrer a Barcelona. Als 14 anys es va matricular a l'Escola Arts i Oficis de la ciutat. Posteriorment diversos premis i beques el van portar a formar-se i a exposar a Madrid, París i Londres. Va tornar a Barcelona el 1963 i va començar amb la sèrie Puertas un camí vers la síntesi en què la geometria ocupa un lloc central en les composicions dins d'una expressió òptica i cinètica.

Després de seguir viatjant per tot el món i protagonitzant mostres a Sao Paulo, Milà, Brussel·les o Washington, a partir dels anys 80 l'artista va decidir reprendre la via figurativa i dedica la seva obra a tres temes principals: la natura morta, la barca i el paisatge.

Amb el canvi de dècada acaba la seva etapa més figurativa i desperta la seva vessant més fantàstica i poètica. A finals dels 90 abandona la natura morta i troba una major compenetració amb el paisatge. Durant tots aquests anys continua exposant arreu de Catalunya, però també a Venècia, Dallas o Ciutat de Mèxic, i el 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des de fa dècades viu i treballa a cavall de Barcelona i de la casa estudi de Castell d'Aro, on ja havia exposat anteriorment.

En la presentació de la mostra, la crítica d'art Conxita Oliver defineix així la proposta de l'artista: «L'obra de Josep Navarro Vives és la d'un artista solitari, inquiet i independent que ha anat rellegint els gèneres de la pintura tradicional, des de l'avantguarda, concretament a partir del constructivisme i el cinetisme òptic fins arribar a la pintura metafísica. La seva presència en el panorama expositiu ha estat prolífica i intensa,. Una trajectòria que ha destacat sempre per la llibertat i la autonomia respecte al llenguatge artístic dominant del moment. Cada etapa de l'artista suposa una transició, una progressiva evolució en la recerca d'un llenguatge».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona