El festival d'art urbà Milestone Project de Girona ha cancel·lat la novena edició que havia de començar d'aquí a un mes. El principal motiu és la retirada de la subvenció de l'Ajuntament de Girona, després que el consistori avisés als organitzadors que necessitaven els diners per retornar-los a l'Estat com a superàvit. El director del festival, Xavier Masó, ha lamentat la decisió tot recordant que es tractava del "festival que menys riscos corre" amb la pandèmia, ja que no comportava aglomeracions de gent. De tota manera, Masó ha avançat que treballaran per poder tornar l'any vinent. "Ganes no ens en falten", ha afirmat.

Quan faltava un mes per començar la 9a edició del festival d'art urbà Milestone Project de Girona, la direcció del festival ha anunciat que se suspèn. Els promotors han anunciat que portaven tot l'any treballant en el projecte, però la decisió de l'Ajuntament de Girona de retirar la subvenció que els donen els ha obligat a fer marxa enrere i suspendre la mostra d'art.

El director, Xavier Masó, ha detallat que l'1 de juliol van rebre el vistiplau del conveni per part del que era regidor de Cultura, Carles Ribas. Aquest conveni havia de permetre al certamen rebre l'aportació econòmica anual per part de l'Ajuntament que feia viable el projecte. La sortida de Ribas del govern local, però, va comportar la pèrdua "d'un interlocutor directe" amb el consistori.

A finals de juliol l'àrea de Cultura els va comunicar que l'Ajuntament els retirava la subvenció i per això els promotors van demanar una reunió amb l'alcaldessa, Marta Madrenas. Durant la trobada, però, Madrenas els va insistir que no podien donar la subvenció perquè havien de destinar aquells diners a l'Estat a causa de la llei que planteja el govern espanyol de retornar els superàvits a Madrid.

Masó ha garantit que van treballar per aconseguir una "aportació més petita" però no es va acceptar cap de les propostes. Amb aquesta negativa, el festival només veia una sortida: cancel·lar l'edició d'enguany que havia d'arrencar aquesta mateixa tardor.

Xavier Masó ha recordat que la Diputació de Girona ha mantingut la seva subvenció i això ha permès cobrir les despeses que havia generat pagar els vols dels artistes i part dels contractes que ja s'havien signat. De fet, el festival havia tirat tots els processos endavant després que l'1 de juliol rebessin el vistiplau del regidor de Cultura al projecte d'aquest any.

Per tot això, el director ha afirmat que els sap "greu" els temps que ha fet servir l'Ajuntament per revocar la subvenció. A més, Masó també ha lamentat que la ciutadania es quedi sense aquesta proposta que "ofereix art gratuït" i que, a més, "deixa pòsit" entre tots els gironins.

"Ganes no ens en falten"

El director de la mostra d'art urbà ha assegurat que volen tornar a celebrar el festival l'any vinent. "Ganes no ens en falten", ha assegurat. A més, Xavier Masó ha apuntat que el Milestone Project era el "festival que menys riscos corre" durant la pandèmia, ja que no es generen aglomeracions.

Per altra banda, Masó també ha recordat que han aconseguit "el que és in assumible per a moltes propostes europees, com és la participació d'artistes internacionals". Al llarg de les vuit edicions anteriors hi ha participat artistes com BLU, Erica Ilcane, VHILS, Axel Void, Okuda, Escif, referents de l'art urbà arreu del món. A més, s'han fet una trentena de murals de gran format en diversos edificis de la ciutat de Girona.

Tot i així, el director del festival ha assegurat que tornaran. "Potser el festival tindrà un altre nom i potser tampoc es farà a Girona, però tornarem", ha reblat Xavier Masó.