La Fundació Rafael Masó celebrarà el centenari de la Casa Masó de Girona amb exposicions, visites guiades i conferències durant tota la tardor. Les activitats comencen aquest dimecres amb La Casa Masó amb ulls de dona, una visita guiada que posa èmfasi en el paper de les dones que han viscut a la casa i la seva relació amb l'arquitecte i que es repetirà el 19 de novembre.

El dia 17 es farà la presentació del llibre Noucentismes. El Noucentisme català en el context cultural europeu,Noucentismes. El Noucentisme català en el context cultural europeu el volum que recull les ponències i comunicacions del II Simposi Internacional sobre el Noucentisme, que es va celebrar a la UdG fa tres anys. La presentació del llibre anirà a càrrec de Vinyet Panyella, presidenta del CoNCA.

L'activitat central del centenari és el cicle Casa Masó 1920, un cicle de conferències al menjador de la casa a càrrec de diferents especialistes que parlaran d'obres d'art, literatura i música del mateix moment en què Masó va acabar l'edifici. El primer convidat serà el poeta Àlex Susanna, director d'art de la Fundació Vila Casas, que el 18 de setembre parlarà de dues escultures cabdals d'aquest període: Noia nua d'Enric Casanovas i El violinista de Pablo Gargallo. El 25 de setembre la professora Anna Perera, de la Càtedra Joan Vinyoli de la UdG, parlarà de Contra els poetes en minúscula: primer manifest català futurista de Joan Salvat-Papasseit; el 2 d'octubre el professor Enric Bou, de la Università Ca' Foscari de Venècia, tractarà de dos llibres clàssics de la poesia noucentista, L'oreig entre les canyes de Josep Carner i Selvatana amor de Guerau de Liost; i el 9 d'octubre, la professora Margarida Casacuberta, també de la Càtedra Joan Vinyoli de la UdG, parlarà del llibre de poesies L'alta llibertat de Clementina Arderiu. El cicle acabarà el 16 d'octubre amb una conferència del musicòleg Joaquim Rabaseda, professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya, sobre Vistes al mar d'Eduard Toldrà i tres sardanes de Juli Garreta, que seran interpretades en directe per un quartet de corda.

Cada conferència acabarà amb un tast de vi de la D.O. Empordà. Totes les conferències són gratuïtes (es farà taquilla inversa) però l'aforament és limitat, per estricte ordre d'inscripció.

El centenari de la Casa Masó també inclou una sèrie de visites guiades gratuïtes a la Casa Masó, els dissabtes 19 i 26 de setembre, 3, 10, 17, 24 i 31 d'octubre, sempre a les 11.30 del matí.

El 5 d'octubre, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l'Arquitectura, es presentarà l'exposició temporal 50 anys de l'Arxiu Històric del COAC, que mostrarà una selecció dels millors dibuixos i plànols d'arquitectes conservats a l'arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Finalment, la celebració del centenari acabarà amb una nova proposta de la Fundació, els Diàlegs contemporanis amb la Casa Masó, que cada dos anys convidarà un artista contemporani perquè faci una exposició o intervenció en els interiors noucentistes històrics de la casa. El primer convidat serà el pintor Corominas (Sarrià de Ter, 1951), coincidint amb l'exposició antològica de 50 anys de la seva trajectòria que li dediquen la Casa de Cultura de la Diputació i la Fundació Fita. Entre el 22 d'octubre i el 5 de desembre Corominas instal·larà algunes de les seves pintures i objectes a la Casa Masó.

Per tal de garantir les mesures sanitàries l'aforament a totes les activitats i visites guiades és limitat i sempre és obligatori fer una inscripció prèvia, excepte per visitar l'exposició temporal. La Casa Masó és oberta de dimarts a dissabte, excepte els festius.