16 de setembre de 2020
16.09.2020
Diari de Girona

Tornen a excavar al jaciment de Sota Palou de Campdevànol

Quaranta anys després dels primers treballs, a càrrec d'un jove Eudald Carbonell, s'inicia una nova campanya a tocar del camp de futbol a la recerca de més cabanes de fa 9.000 anys

15.09.2020 | 23:32
La nova campanya d'excavacions a Sota Palou de Campdevànol

Un equip d'arqueòlegs ha reprès les excavacions al jaciment prehistòric de Sota Palou a Campdevànol més de quaranta anys després que un jove Eudald Carbonell el descobrís arran d'unes obres de construcció del camp de futbol. Entre el 1978 i el 1982 es va excavar amb un projecte científic innovador que va fer aflorar una cabana i restes (sobretot eines i fauna) de fa 9.000 anys. Ara un equip d'arqueòlegs liderat per Carles Tornero, investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), hi excavarà durant una setmana per esbrinar si queden restes d'altres cabanes d'aquell període.

«Volem saber més sobre aquell període», subratllava ahir el responsable del jaciment, Carles Tornero, acompanyat del doctor Eudald Carbonell. El que faran durant una setmana és sondejar cinc punts del talús a la recerca de noves cabanes de fa 9.000 anys. I no amaguen que «pot ser positiu o negatiu» com tots els testos que es fan en el camp de l'arqueologia.

Aquest és un emplaçament molt destacat i un dels jaciments prehistòrics més importants a Catalunya d'aquell període. Segons Tornero, és un període molt desconegut encara a Catalunya centrat en els últims grups de caçadors i recol·lectors.

«Després desapareixen durant un període i després apareixen les primeres comunitats agricultores i ramaderes; és una incògnita què passa amb aquests grups i Sota Palou és un dels pocs jaciments que ho pot respondre», subratlla.

En aquell moment, entre el 1978 i el 1982, l'equip liderat per Carbonell van fer una excavació amb extensió d'uns 22 metres de llarg, un treball multidisciplinari i molt innovador per aquella època que s'ha convertit en un referent acadèmic i científic.

Aquells primers treballs van treure a la llum una cabana que havia quedat fragmentada per les obres del camp de futbol que, seguidament, es va construir en aquell indret i que actualment continua encara en ús.

Tal com recorda Carbonell, van aparèixer nombroses eines fetes de pedra del riu Freser, restes de fauna com ara conills, senglars i porc senglar i restes de la vegetació com ara avellaners, roures i pins silvestres, un entorn molt similar al que s'ha preservat fins a l'actualitat.

Una de les hipòtesis que ara es vol confirmar amb possibles noves restes és que es tractava d'un assentament temporal format per diferents cabanes que, amb la construcció del camp de futbol, podrien haver quedat arrasades. L'esperança, però, és poder arribar de nou a aquell nivell arqueològic i localitzar-ne de noves.

Serien «els primers estiuejants del Ter», precisa Carbonell, ja que les restes vegetals localitzades indiquen que només s'hi estaven uns mesos.

Se sap també que el riu devia passar a uns pocs metres del campament, prou a prop però també prou enlairat per no quedar arrasat per crescudes de la llera. Es creu que es tractarien de diferents clans que podrien estar interconnectats, una informació que a dia d'avui encara és una hipòtesi.

Les excavacions s'inscriuen en el projecte Arrels centrat en el passat prehistòric del Ripollès. Arran de la covid-19 i les mesures de prevenció, l'equip s'ha hagut de reduir a cinc persones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
 

L'últim El més llegit